Το σχέδιο για άρση της καραντίνας παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον

Το σχέδιο για άρση της καραντίνας παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον

Το σχέδιο σταδιακής άρσης της καραντίνας στη Βρετανία παρουσίασε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ Ουαλία Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία αντιδρούν.

Όπως είπε ο Τζόνσον η υιοθέτηση των μέτρων που ελήφθησαν έσωσαν τη χώρα από μια καταστροφή στην οποία θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη και μισό εκατομμύριο θάνατοι. Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν μια τρέλα να επιτραπεί τώρα μια δεύτερη κορύφωση και οτι πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Ειδικότερα, το σχέδιο βασίζεται σε πέντε επίπεδα συναγερμού και αυτό θα καθορίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού. Όπως διευκρίνισε, στο χαμηλότερο επίπεδο θα λαμβάνονται τα πιο ήπια μέτρα και πρόσθεσε ότι η χώρα βρέθηκε στο τέταρτο επίπεδο και πλέον είναι σε θέση να λάβει μέτρα για να μεταβεί στο τρίτο επίπεδο. Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για άρση του lockdown κι ότι αυτό συνεπώς δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους πολίτες ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην εργασία τους και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Τζόνσον προειδοποίησε ακόμη τους πολίτες ότι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους τις παραβιάζουν.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία είπε ότι αυτά ίσως ανοίξουν σταδιακά το νωρίτερο την 1η Ιουνίου για τους μαθητές δημοτικού και ότι την ίδια ημερομηνία εξετάζεται να αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων.

Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι από 1η Ιουλίου θα είναι εφικτό να ξανανοίξουν κάποιοι από τους χώρους που σχετίζονται με τον τομέα της φιλοξενίας. Σημείωσε ακόμη ότι προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού από άτομα που έρχονται από το εξωτερικό θα τεθούν σύντομα σε ισχύ κανόνες που θα προβλέπουν ότι θα τίθενται σε καραντίνα όσοι φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα.

Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου σλόγκαν, τα αποκεντρωμένα κράτη της Βρετανίας (Ουαλία, Σκοτία, βόρεια Ιρλανδία) ανακοίνωσαν ότι δεν αποδέχονται το νέο μήνυμα και ότι θα διατηρήσουν το υπάρχον «μείνετε σπίτι».

Στην ενημέρωσή της η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε ότι η μοναδική αλλαγή που θα κάνει από αύριο η Σκοτία είναι να επιτρέψει την άσκηση των πολιτών σε εξωτερικό χώρο περισσότερο από μία φορά τη μέρα, μένοντας ωστόσο κοντά στο σπίτι, χωρίς να επιτρέπονται το μπάρμπεκιου και η ηλιοθεραπεία, ούτε και οι συγκεντρώσεις ατόμων σε μικρές ομάδες. Επανέλαβε ότι το μήνυμα «μείνετε σε εγρήγορση» δεν θα λειτουργήσει στη Σκοτία και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ουέστμινστερ δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ότι αφορούν όλη τη Βρετανία.

Ήδη την Παρασκευή η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε τις δικές της τρεις μικρές αλλαγές, που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, διατηρώντας το lockdown.