Το σχέδιο «Ελευθερία» κόντρα στις μεταλλάξεις

Το σχέδιο «Ελευθερία» κόντρα στις μεταλλάξεις

Το ενδεχόμενο να γίνουν οι μεταλλάξεις και η συζήτηση για το αν καλύπτονται από τα εγκεκριμένα εμβόλια αιτία αποφυγής εμβολιασμών από μερίδα του πληθυσμού προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου και τα επιφορτισμένα με την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» στελέχη του κρατικού μηχανισμού. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά μπροστά σε έναν διμέτωπο αγώνα. Από τη μια πλευρά τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που αυξάνονται και η εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και της νοτιοαφρικανικής και από την άλλη η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το κατά πόσο δύνανται τα εγκεκριμένα εμβόλια να τις αντιμετωπίσουν προκάλεσε κόκκινο συναγερμό, για μια ακόμη φορά.

Και αυτό διότι ουδείς δύναται να αποκλείσει την περίπτωση η συζήτηση αυτή να λειτουργήσει αρνητικά και να αποτρέψει ένα τμήμα του πληθυσμού να ακολουθήσει τη διαδικασία του εμβολιασμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φέρνοντας μάλιστα την Ελλάδα στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. ως προς την ταχύτητα υλοποίησης σε σχέση με την ταχύτητα της διασποράς του κορονοϊού.

Το θέμα συζητήθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα το πρωί και είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μ. Θεμιστοκλέους όσο και η επιδημιολόγος μέλος της Επιτροπής Ειδικών κατά την τακτική ενημέρωση επισήμαναν με έμφαση ότι υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα εγκεκριμένα εμβόλια, που προμηθεύεται και η χώρα μας, καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.

«Με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις των ιδίων των εταιρειών που έχουν λάβει έγκριση, τις τρεις δηλαδή εταιρείες, τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις, άρα δεν ανησυχούμε για το θέμα των μεταλλάξεων» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμών τονίζοντας ότι «μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας- εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και συνεπώς των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που συνηθίζονται -κάθε χρόνο αυτούς τους μήνες- εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς». 

Η δημιουργία μιας αρνητικής εικόνας έναντι των εμβολίων και της αποτελεσματικότητάς του και ο φόβος να μειωθούν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης.

Πάντως το Μαξίμου έχει δώσει σαφείς οδηγίες για επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού σε συνάφεια πάντα με τις δόσεις που φτάνουν στη χώρα μας. 

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τους 271.000 εμβολιασμούς του Ιανουαρίου τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν ενθαρρυντικά αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.  Έχουν κλειστεί 450.000 ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο. 

Χθες έφτασαν στη χώρα άλλες 90.000 δόσεις της Pfizer από την οποία αναμένονται άλλες 1.415.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τα τέλη του ιδίου μήνα αναμένονται και οι 240.000 της Moderna. Σε αυτές θα προστεθούν και οι δόσεις της ΑstraΖeneca.