7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Το ρεκόρ των logistics και τα σχέδια της Premia

Το ρεκόρ των logistics και τα σχέδια της Premia

Ρεκόρ κατέγραψαν τα deals σε χώρους logistics στην Ευρώπη το 2020, γεγονός που αποδίδεται στην πανδημία και την εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Savills, το 2020, 26 εκατ. τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων άλλαξαν χέρια, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 12%, συγκριτικά με το 2019 και υψηλότερος κατά 19%, σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς τα έργα υποδομής σε λιμάνια, οδικούς άξονες και σιδηροδρομικό δίκτυο που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί ή σχεδιάζονται θα μπορούσαν να καθιερώσουν τη χώρα ως διεθνές εμπορευματικό κέντρο την επόμενη δεκαετία.

Αυτά είναι τα δεδομένα που ενθαρρύνουν τις ελληνικές επενδυτικές εταιρίες ακινήτων να ενισχύσουν τις τοποθετήσεις τους σε χώρους logistics. Έτσι, για την Premia ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται στο κέντρο της επενδυτικής δραστηριότητάς της. Όπως ανέφερε, πρόσφατα, σε διαδικτυακή εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Μαρκάζος, στόχος της εισηγμένης είναι να μετατραπεί στον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα σε ακίνητα logistics, θέτοντας τον πήχη για την επόμενη τριετία για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου αξίας μισού δισ. ευρώ, που θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ μέχρι και το 2025.

«Η παγκόσμια οικονομία καταργεί τα εμπόδια ανάμεσα στους πελάτες και τις επιχειρήσεις δίνοντας ώθηση στα logistics με την πανδημία να έχει επιταχύνει τις εξελίξεις. Η βελτίωση των υποδομών, ευνοεί τον κλάδο των logistics, επιτρέπει τη μετατροπή των αποθηκών σε κέντρα διανομής και τη βελτίωση της τεχνολογικής υπεροχής του κλάδου. Έτσι, δημιουργούνται εργαλεία αυτοματισμού με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις και ο καταναλωτής» σημείωσε ο κ. Μαρκάζος. Όπως τόνισε, στόχος είναι, έως το τέλος της χρονιάς, η εταιρία να διπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) εκμισθώσιμης επιφάνειας αποθηκευτικών χώρων από 100.000 και σε 200.000 τ.μ.

Για το σκοπό αυτό, αλλά και να επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων σε κτίρια με κοινωνική -εκπαιδευτική χρήση, η Premia δρομολογεί το προσεχές διάστημα την τρίτη κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με μετρητά και εισφορά σε είδος, όπως ανέφερε ο Ceo της Premia πρόσφατα.

Τα ενοίκια

Σύμφωνα με έρευνα της BNB Paribas, σε 30 χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος των μισθωμάτων για αποθήκες επιφάνειας άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, αυξήθηκε κατά περίπου 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Βάσει της ίδιας μελέτης, στην Αθήνα το ετήσιο ενοίκιο ανά τ.μ. ανέρχεται σε 52 ευρώ, ποσό που ανέρχεται σε 47 ευρώ στο Βουκουρέστι, σε 45 ευρώ στη Λισαβόνα και 47 στην Μασσαλία.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, τον μεγαλύτερο όγκο προσέλκυσαν η Μεγάλη Βρετανία (10,27 δισ.), η Γερμανία (6,6 δισ.), η Γαλλία (4,2 δισ.), η Πολωνία (2,6 δισ. ευρώ) και η Σουηδία (3,4 δισ. ευρώ).