Το πρόγραμμα της ιστορικής συνάντησης Τραμπ-Κιμ

Το πρόγραμμα της ιστορικής συνάντησης Τραμπ-Κιμ

Στις 4 το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας (9 στη Σιγκαπούρη) έχει προγραμματιστεί να δώσουν τα χέρια ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-ουν. Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, μια 45λεπτή κατ'' ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην οποία θα είναι παρόντες μόνο οι μεταφραστές τους.

Στη συνέχεια, στις 5 ώρα Ελλάδας, προβλέπονται συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, στις οποίες θα λάβουν μέρος οι στενοί συνεργάτες των δύο -σε αυτούς περιλαμβάνονται σίγουρα οι υπουργοί Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Ρι Γιονγκ-χο (οι οποίοι άνοιξαν το έδαφος για τη συνάντηση, με συνεχείς επαφές και ταξίδια), ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον και η αδελφή και στενή σύμβουλος του Βορειοκορεάτη μονάρχη, Κιμ Γιο-γιονγκ. Οι ιστορικές επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν με γεύμα ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 6.30.

Όσον αφορά την πληροφόρηση των ΜΜΕ -και των πολιτών- όλα δείχνουν ότι μόνο ο Τραμπ είναι πιθανό να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη συνέχεια, καθώς μια κοινή συνέντευξη Τύπου θεωρείται εξαιρετικά... παρακινδυνευμένη και ουδείς θα ήθελε να αναλάβει το ρίσκο, ειδικά καθώς και οι δύο ηγέτες είναι απρόβλεπτοι και ιδιόμορφοι. 

Πάντως, είναι βέβαιο ότι διαρροές στη συνέχεια θα υπάρξουν πολλές και από τις δύο πλευρές, όπως και δηλώσεις συνεργατών. Από αυτές θα βγει, ασφαλώς, ένα κάποιο ασφαλέστερο συμπέρασμα για την έκβαση των συνομιλιών. Οι περισσότεροι, βεβαίως, συμφωνούν από τώρα ότι αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία σε όλα, ενώ δύσκολα οι δύο θα εμφανιστούν δημοσίως να τα έχουν σπάσει. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι αυτό που θα μείνει από τη συνάντηση είναι η αναγνώριση από τις ΗΠΑ και προσωπικά τον Τραμπ της ιδιότητας του συνομιλητή στον Κιμ -κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα, στα οποία καθοριστικό ρόλο θα κληθεί να παίξει η Νότια Κορέα. 

Κοντός ψαλμός.