Το πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ είναι να πείσει

Το πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ είναι να πείσει

Η Φώφη Γεννηματά στην κεντρική της ομιλία χθες στη ΔΕΘ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική, έβαλε και λίγο… υπαρξισμό λέγοντας: «Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι «Αναβάλλετε  τη ζωή σας». Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες όμως θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας μας τώρα».    

Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε « Το εγχείρημα του κ. Τσίπρα να εκφράσει τον άλλο πόλο απέναντι στην συντήρηση απέτυχε. Το αφήγημά του κατέρρευσε  και μαζί έκλεισε ο κύκλος του του τεχνητού διπολισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ». 

Σίγουρα ο κ. Τσίπρας απέτυχε να γίνει ως τώρα ο κεντρικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς. Για τη διπολικότητα θα δείξει το μέλλον.    

Πάντως μέσα στην ηχηρή διαμάχη της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως δίπλα στην κραυγαλέα και συχνά ανορθολογική αντιπολίτευση που ασκεί ο τελευταίος, η φωνή του ΚΙΝΑΛ είναι αρκετά μετριοπαθής με αποτέλεσμα όμως να ακούγεται ισχνά. Επιμένει να είναι η ορθολογική αντιπολίτευση, ή όπως είπε χθες η Γεννηματά η «Δημιουργική αντιπολίτευση και με συγκεκριμένες προτάσεις». 

Για παράδειγμα στις στομφώδεις καταγγελτικές και απορριπτικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νεοφιλελεύθερη επιτροπή Πισσαρίδη», αν και υποστήριξε ότι από την έκθεση Πισσαρίδη «απουσιάζει εντελώς ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», το ΚΙΝΑΛ δεν στέκεται εκεί αλλά έχει δημιουργήσει μια συμβουλευτική επιτροπή η οποία δεν επαφίεται στην καταγγελία. Παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία. 

Η τακτική αυτή της εικόνας της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, συσπειρώνει κάποιο κόσμο όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά μάλλον λίγο, σε σχέση με την εργώδη προσπάθεια που δείχνει να καταβάλει προκειμένου να παρουσιάσει αιτιολογημένες (αν όχι και κοστολογημένες), προτάσεις. 

Εκείνο που συμπεραίνεται από την ομιλία της, είναι ότι για το ΚΙΝΑΛ προέχει η στήριξη του κοινωνικού κράτους (αναμενόμενο) χωρίς να λείπουν οι αντιπολιτευτικές κορώνες, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ γκρεμίζει ό,τι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια σε σχέση με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους (αν και στην Θεσσαλονίκη οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν δικαιώνουν μια τέτοια θέση).

Επίσης η κα Γεννηματά έδωσε έμφαση στον κοινωνικό κράτος και σε «μια οικονομία που διασφαλίζει την εργασία με στρατηγικό στόχο την πλήρη απασχόληση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα «σχέδιο ανασύνταξης  με όραμα και προοπτική που θα διασφαλίζει το μέλλον και θα δώσει στον ελληνικό λαό πραγματική αυτοπεποίθηση».

Πως θα γίνει αυτό, με βάση πάντα τα 70 δισ. που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία: Με πρόσθετα μέτρα 20% του Προγράμματος, «για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία». Με φορολογικά  μέτρα και θεσμοθέτηση κινήτρων για επανεκκίνηση σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος). Με ολοκλήρωση δημοσίων και κοινωνικών υποδομών μέσα στην τριετία (20% του προγράμματος). Και με ένα 50% του προγράμματος σε προοπτική τετραετίας,  για επενδύσεις, στροφή σε αναπτυξιακό μοντέλο στη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία κλπ.

Αυτά φυσικά εύκολα λέγονται, και μια ομιλία πολιτικού αρχηγού δεν μπορεί να αναφερθεί  σε επί μέρους κοστολογήσεις. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι αυτές υπάρχουν, αλλά πάντα εμφιλοχωρεί το ερώτημα κατά πόσο είναι ρεαλιστικές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ΕΣΥ που αποτελεί προνομιακό πεδίου του κόμματός της, ζητώντας κατώτερο εισόδημα για κάθε συνταξιούχο 500 ευρώ για τον μεμονωμένο και 700 για το ζευγάρι, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες, δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας (για κάθε 1.000 ευρώ που καταβάλει η επιχείρηση για προσλήψεις απαλλάσσεται για 1.500), αύξηση δημοσίων επενδύσεων,  και πολλά άλλα που δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε ένα σημείωμα.

Ουδείς θα αξιολογήσει, και πολύ περισσότερο η στήλη, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα – αν υπάρχει - από την περιληπτική ομιλία ενός αρχηγού στη ΔΕΘ. Το πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ είναι να πείσει ότι το διαθέτει. 

Δύσκολο γατί με το που μπήκαμε στα μνημόνια, το ΠΑΣΟΚ αφέθηκε στους άλλους να φιλοτεχνήσουν το προφίλ του μόνο από τα αρνητικά που αναδύθηκαν επί θητείας του. Δύσκολο και γιατί αυτοί που επωφελήθηκαν (όχι μόνο τα στελέχη αλλά και το εξωνημένο τμήμα της λαϊκής του βάσης) έγιναν οι χειρότεροι πολέμιοί του. 

Το μόνο που τους βοηθάει, όπως και τη ΝΔ, είναι… ο ΣΥΡΙΖΑ 
(σ.σ Τι άλλο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτό; Χθες π.χ. ο βουλευτής Ν. Σαντορινιός «κατήγγειλε» ότι ο Μητσοτάκης δυο φορές απέρριψε τη πρότασή τους για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Δηλαδή είχαν πλειοψηφία, περνούσαν ό,τι ήθελαν, αλλά τους εμπόδισε… η άρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος το πραγματοποίησε! Και αυτά τα λένε στα σοβαρά!).