Το πραγματικό χρήμα τοποθετείται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Το πραγματικό χρήμα τοποθετείται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Και τι έγινε, που ανεβαίνει το Χρηματιστήριο; Εμάς που δεν έχουμε μετοχές, γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει; Και γιατί θα πρέπει να χαιρόμαστε, που κάποιοι άλλοι κερδίζουν; Η λογική αυτή, μοιάζει αρκετά με τη λογική όσων υποστήριζαν ότι δεν τους αφορούσαν τα capital controls, διότι δεν είχαν σημαντικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν την άποψη, ότι το χρηματιστήριο αφορά μόνο, όσους έχουν μετοχές. Ότι αφορά μόνο, όσους προβαίνουν σε συχνές αγοραπωλησίες μετοχών, όσους «ξέρουν τα κόλπα», όσους είναι «μέσα στα παιχνίδια» και γενικότερα όσους «παίζουν στο χρηματιστήριο».

Και δεν έχουν πολύ άδικο, αφού η εικόνα που προβάλλεται για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, εστιάζει είτε στις θεαματικές αποδόσεις κάποιων μετοχικών τίτλων, είτε σε κάποιες αδικίες κατά των μικρομετόχων ή και σε κάποια σκάνδαλα, που παίρνουν αρκετό καιρό για να ξεχαστούν.

Όμως το Χρηματιστήριο είναι ουσιαστικά ο χώρος μέσα στον οποίο συναντώνται αφενός όσοι έχουν ανάγκη κεφαλαίων για να υλοποιήσουν τα σχέδια που έχουν εκπονήσει και αφετέρου όσοι έχουν διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση και αναζητούν ευκαιρίες και αποδόσεις.

Το Χρηματιστήριο είναι ο κατεξοχήν εξωτραπεζικός τρόπος χρηματοδότησης της οικονομίας. Μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο αντί να δανειστεί κεφάλαια από τις τράπεζες πληρώνοντας σε αυτές ένα επιτόκιο, απευθύνεται στους επενδυτές προσφέροντας μερίσματα από τα κέρδη της, έναντι των κεφαλαίων που θα της εμπιστευτούν.

Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων αλλά και των απλών παρατηρητών εστιάζεται στις εντυπωσιακές αποδόσεις των διαφόρων δεικτών του Χρηματιστηρίου και στις ακόμα εντυπωσιακότερες αποδόσεις των μετοχών, που συνθέτουν την dream team των εισηγμένων εταιρειών.

Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται κατά πρώτον στο γεγονός ότι η άνοδο των μετοχικών τιμών, προκαλείται αλλά και συνεπικουρείται από αυξημένες εισροές από το εξωτερικό, μέσα από το ταμπλό. Και κατά δεύτερον, στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται ισχυρές στρατηγικές τοποθετήσεις όχι μόνο στη μετοχική βάση των εταιρειών, αλλά και μέσω τοποθετήσεων σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, σε επιχειρηματικές συνεργασίες, αλλά και μέσω διεκδίκησης της διοίκησης ή και της απόκτησης πλειοψηφικών πακέτων.

Με δυο λόγια, αυτό που βλέπουμε, δεν είναι το χρηματιστηριακό χρήμα, που αγοράζει χρηματιστηριακές ευκαιρίες. Είναι το πραγματικό χρήμα που έχει αρχίσει να τοποθετείται στις πραγματικές προοπτικές της Ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας. Είναι το στρατηγικό χρήμα, που έρχεται και παίρνει θέση στην Ελλάδα του αύριο. Στην «Ελλάδα 2.0».

Ας ξαναθυμηθούμε το επιτυχημένο οικονομικό story, που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες και συνεχίζεται.

Στο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου του Ιανουαρίου προσφέρθηκαν 29 δισ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο 30ετές εκδόσεως Μαρτίου, προσφέρθηκαν 26 δισ. ευρώ.

Υπερκαλύπτονται με απόλυτη επιτυχία εκδόσεις ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ, της Mytilineos, της Alpha Bank, της ΔΕΗ, καθώς της Motor Oil.

Υπερκαλύπτεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ και ανακοινώνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους 120 εκατ. ευρώ, που θεωρείται ήδη καλυμμένη.

Το fund της CVC εξαγόρασε τον όμιλο τροφίμων της Vivartia από την Marfin Investment Group (MIG), την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη μέσω απόκτησης του 70% της SI Foods.

Η Space Hellas και η Epsilon Net εξαγόρασαν από κοινού την Singular Logic, από την ΜIG.

H Euromedica εξαγοράζεται από τη Farralon Capital Management από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση της, η ΡWC εκτιμά ότι η αξία των εξαγορών θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 και σε αυτό το μέγεθος θα πρέπει να προστεθούν άλλα 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Τόσο η επενδυτική κοινότητα όσο και η πλειονότητα των πολιτών, αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει «Ελλάδα 2.0». Το «Ελλάδα 2.0» και το Ταμείο Ανάκαμψης μεταφράζονται σε έργα που θα εκτελεστούν μέσω των μεγάλων εγχώριων εταιριών. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένους κύκλους εργασιών και σε αυξημένα κέρδη για τους μετόχους. Σημαίνει ταυτόχρονα, αυξημένους τζίρους για όλο το μικρότερο επιχειρηματικό οικοσύστημα των κατασκευών των υποδομών και της πληροφορικής. Σημαίνει επίσης, περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης.

Να, γιατί υποστηρίζουμε ότι η άνοδος του Χρηματιστηρίου, δεν αφορά μόνο τη στενή επενδυτική κοινότητα.

Αφορά την πραγματική οικονομία και την πραγματική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να πάρει ώθηση, μετά και από την μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 22%, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, κίνηση που σε συνδυασμό με το 5% της φορολογίας μερισμάτων, καθιστά την Ελλάδα έναν ανταγωνιστικό επενδυτικό προορισμό με όρους ΟΟΣΑ.