Το «πραγματικό χρήμα» αγοράζει πραγματικές προοπτικές στην Ελλάδα

Το «πραγματικό χρήμα» αγοράζει πραγματικές προοπτικές στην Ελλάδα

Είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που υπερκαλύπτεται έκδοση χρέους του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω ομολόγων. Για το 10ετές του Ιανουαρίου είχαν προσφερθεί 29 δισ. ευρώ και προχθές για το 30ετές 26 δισ. ευρώ. Τι αποδεικνύει αυτό; Την ολοκληρωτική μεταβολή προς το θετικότερο της επενδυτικής εικόνας στο εξωτερικό. Και καθώς η πλειονότητα των χρημάτων έρχεται από το εξωτερικό, καλό είναι να δούμε πως και τι σκέπτονται οι ξένοι επενδυτές για τη χώρα.

Το πρώτο που βλέπουν είναι ότι η ύφεση ήταν μικρότερη από την προϋπολογιζόμενη.

Το δεύτερο που βλέπουν είναι ότι η διαχείριση της πανδημίας, είναι άκρως ικανοποιητική.

Και το τρίτο είναι οι προοπτικές που ανοίγονται, ειδικά μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν είναι σημαντικές.

Σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που αναμένονται, θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά οι ηλικιακές ομάδες και οι ευπαθείς ομάδες, που είναι πιο ευάλωτες στον covid-19. To πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέψει την ομαλή επανέναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τα νέα από τη μεγάλη τουριστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι θετικότατα. Σύμφωνα με άρθρο του Christopher Jasper στο Bloomberg, η British Airways, σκοπεύει να δρομολογήσει στις γραμμές από το Λονδίνο και το Μάντσεστερ προς την Αθήνα, Boeing 787 και 777, καθώς και Airbus SE A350,  ώστε να διπλασιάσει το μεταφορικό της έργο. Το ίδιο παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσουν τόσο η Deutsche Lufthansa, όσο και Aer Lingus.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης του τουρισμού, συνεχίζονται οι ξένες επενδύσεις στον ευρύτερο χώρο των ξενοδοχειακών, αστικών και  εμπορικών ακινήτων. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν και τα επενδυτικά σχήματα, που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση της ανέγερσης των πύργων στο Ελληνικό, μέσω SPV.

Οι εισροές πραγματικών κεφαλαίων συνεχίζονται στον χώρο των εξαγορών, από την BC Partners και την CVC.

Η CVC μετά την εξαγορά την Vivartia, ετοιμάζεται να προσθέσει στον όμιλο τροφίμων και άλλες παρεμφερείς εταιρείες, ενώ παράπλευρα αναμένει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πραγματικά χρήματα επενδυτικού χαρακτήρα εμφανίζονται και στις εκδόσεις ιδιωτικού χρέους, δηλαδή στα ομολογιακά δάνεια, όπως είναι αυτά της ΔΕΗ και της Alpha Bank που υπερκαλύφθηκαν με άνεση. Θα συνεχιστούν με το ομολογιακό δάνειο της Motor Oil, αλλά και άλλων εταιρειών και πιθανότατα και των τραπεζών στην προσπάθεια τους να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Πραγματικά χρήματα μπαίνουν και στο χώρο της ενέργειας και των υποδομών. Οι μετοχικές διενέξεις ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της Eλλάκτωρ δεν έχουν χρηματιστηριακό ή κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα, στα πλαίσια της διεκδίκησης του management για την επόμενη ημέρα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα προσδιοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Πραγματικά χρήματα, εισρέουν και στον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αντικαθιστώντας με ευκολία τον αποχωρούντα από την μετοχική της βάση, ολλανδικό όμιλο.

Πραγματικό χρήμα και μάλιστα από τις ΗΠΑ, αγοράζει μετοχές των εταιρειών πληροφορικής που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη μετάβαση της  πλειοψηφίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε ένα νέο ψηφιακό οικοσύστημα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, προτού καν εμφανιστούν οι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα διοχετευτούν στην οικονομία. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα συνδυαστούν με ίδια κεφάλαια, αλλά και τραπεζική χρηματοδότηση έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της εκτέλεσης των μεγάλων έργων. Αυτό  σημαίνει, δουλειές για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους κλάδους.

Η δυναμική του ενεργειακού τομέα με αιχμή τις ΑΠΕ και τα καθαρά καύσιμα αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, συγκεντρώνοντας τη μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων (38% των συνολικών πόρων).

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα ενεργοποιήσει επενδύσεις από μόνο του 44 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή στο 35% μέχρι το 2030, απαιτείται δυναμικότητα 19 GW, από τα 10,5 GW που έχουμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μέσα στη δεκαετία να εγκατασταθούν 8,5 GW ΑΠΕ, δηλαδή κατά μέσο όρο 850 MW ανά έτος.

Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 11.000 έργα, για συνολικά 76 GW, όταν όπως προαναφέραμε ο εθνικός στόχος είναι τα 19 GW έως το 2030. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό πνεύμονα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Είναι ίσως δύσκολο για τον μέσο πολίτη, που βιώνει από τη μια πλευρά τον φόβο από την πανδημία και από την άλλη την οικονομική αβεβαιότητα για την επανέναρξη της οικονομίας, να βλέπει το χρηματιστήριο να «τρέχει» και τους επενδυτές από το εξωτερικό να συνωστίζονται στην είσοδο.

Δεν είναι δύσκολο όμως για το επενδυτικό κοινό να διαπιστώσει ότι αυτό που ξετυλίγεται στα μάτια του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι η προεξόφληση και η αποτίμηση της μετά covid-19 εποχής.

Είναι η αξιολόγηση των προσδοκιών, που δεν είναι πλέον κάτι μη χειροπιαστό ή κάτι που βρίσκεται στον αέρα. Είναι πραγματικές προοπτικές, που προσελκύουν πραγματικό επενδυτικό χρήμα.