Ανασκευάζει ο πρόεδρος της Sanofi: Το πιθανό εμβόλιο θα φτάσει ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο

Το πιθανό εμβόλιο θα φτάσει ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο

Η εταιρεία Sanofi θα φροντίσει ώστε ένα πιθανό εμβόλιο κατά της ασθένειας Covid-19, εφόσον εγκριθεί, να φτάσει ταυτόχρονα σε κάθε περιοχή του κόσμου, υποσχέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία ιδιαίτερη προτίμηση προς καμία χώρα».

Ο Σερζ Ουάινμπεργκ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 εξήγησε πως «είμαστε οργανωμένοι με πολλές μονάδες παραγωγής. Κάποιες από αυτές είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ακόμη περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Γαλλία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Χάντσον δήλωσε νωρίτερα ότι είναι ζωτικής σημασίας να φτάσει το πιθανό εμβόλιο σε κάθε γωνιά του κόσμου, αφού προηγουμένως προκάλεσε εκνευρισμό στη γαλλική κυβέρνηση, όταν είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

«Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου μας παραποιήθηκαν. Θεωρούμε τα εμβόλια κοινό αγαθό», είπε ο Ουάινμπεργκ.

Παρέμβαση Μακρόν και αντιδράσεις Κομισιόν

Νωρίτερα θύελλα αντιδράσεων επέφερε η δέσμευση του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα πιθανό εμβόλιο για τον Covid-19 προκαλώντας και την παρέμβαση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους της εταιρείας τις επόμενες ημέρες.

"Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο", διαβεβαίωσε πηγή του Ελιζε στο Bloomberg, που ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τους ιθύνοντες της Sanofi.

"Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι πρώτες στη σειρά στην περίπτωση που η Sanofi καταφέρει να αναπτύξει εμβόλιο, διότι η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την έρευνα της γαλλικής εταιρείας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Χάντσον στο Bloomberg.

Κάτι τέτοιο θα ήταν "απαράδεκτο" εκτίμησε σήμερα η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε αμέσως με τη Sanofi.

Η οργή στη Γαλλία είναι τόσο μεγάλη που ο Oλιβιε Φορε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, υπονόησε μέσω Twitter ότι η Sanofi ρισκάρει την κρατικοποίησή της, γιατί "η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατευτεί από τα παιχνίδια των αγορών".

Η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρέπει να είναι "δίκαιη και καθολική"  εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική", δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.