Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρισμός και το «πράσινο βιβλιάριο» του Ισραήλ

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρισμός και το «πράσινο βιβλιάριο» του Ισραήλ

Με την ευρωπαϊκή επιτροπή να προτείνει την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού,  η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τίθεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται τη Πέμπτη. Πώς μπορεί να αλλάξει τον χάρτη των ταξιδιών εν μέσω κορονοϊού παραπέμποντας στο «πράσινο βιβλιάριο» του Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί έχοντας πετύχει ήδη την ταχύτερη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού έχοντας πετύχει τον εμβολιασμό ποσοστού πάνω από το 20% του πληθυσμούς της. Και στο πλαίσιο αυτό προωθούν και το αποκαλούμενο «πράσινο βιβλιάριο» το οποίο θα λαμβάνουν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου βοηθώντας στην έξοδο  από το αυστηρό Lockdown όπως προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στην Ευρώπη η πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού προς την Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα και προβλέπει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού θα συζητηθεί την Πέμπτη από τους αρχηγούς των χωρών έχοντας όμως πλέον τη θετική εισήγηση της Κομισιόν.

Όπως έγινε ήδη γνωστό στο προσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμευτεί σε συμφωνία με τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για ένα ενιαίο πρωτόκολλο που θα αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα οποία θα είναι αναγνωρίσιμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

Μάλιστα θα επιχειρηθεί να είναι αναγνωρίσιμα και σε παγκόσμια κλίμακα σε συντονισμό και συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού προβλέπει ακριβώς αυτή τη διαδικασία και μάλιστα με σαφήνεια ανέφερε ότι το πιστοποιητικό δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά επί της ουσίας ο κάτοχός του θα μπορεί να αποφεύγει τα μέτρα καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ.

Μάλιστα η πρόταση αίρει και τις αντιδράσεις χωρών που έχουν υποστηρίξει πως μια τέτοια ενέργεια θα έδινε την αίσθηση πως πρόκειται για υποχρεωτική ενέργεια. Μόνο που επί της ουσίας το πιστοποιητικό αντικαθιστά την καραντίνα και τα υποχρεωτικά αρνητικά τεστ που ισχύουν για τους ταξιδιώτες.

Μια τέτοια απόφαση αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη των ταξιδιών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες απελευθερώνοντας ισχυρές δυνάμεις αφού δεν είναι λίγοι όσοι υπολογίζουν την ταλαιπωρία αλλά και τις χαμένες ημέρες της καραντίνας και αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς άλλες χώρες.

Η τυποποίηση του πιστοποιητικού αυτού για τις χώρες μέλη μπορούν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες στα σύνορα, ειδικά το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται το ποσοστό των εμβολιασμών να έχει φτάσει στο 70%. Αυτό ζητά και η επιτροπή από τις χώρες μέλη. Να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου το ποσοστό να έχει φτάσει και ξεπεράσει το 70%.

Την αποδοχή της ελληνικής πρότασης προανήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η ουσία όμως είναι πως ένα τέτοιο έγγραφο δύναται να αλλάξει άρδην την κατάσταση που επικρατεί στις μετακινήσεις αλλά και στον τουρισμό δίνοντας ανάσα στις οικονομίες των χωρών και των εμπλεκομένων, από αεροπορικές εταιρείες μέχρι τα καταλύματα.

Επίσης το παράδειγμα του Ισραήλ, που έχει λάβει και από τα αυστηρότερα μέτρα δείχνει ότι το θέμα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μπορεί να λειτουργήσει. Και η Ε.Ε να εμφανιστεί με μια κοινή πολιτική στον τομέα αυτό αίροντας και τις αρνητικές εντυπώσεις του καλοκαιριού του 2020.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε  εισαγάγει το PLF (Passenger Location Form) με τον αλγόριθμο για όποιον ερχόταν στα σύνορα που καθόριζε και το ποιος έπρεπε να τεσταριστεί ανάλογα και με την επικινδυνότητα της χώρας προέλευσης. Ήταν η περίοδος που η κάθε χώρα επιχειρούσε να θέσει τους δικούς της κανόνες προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Και ήταν η περίοδος που χώρες της ΕΕ ζήτησαν από την Ελλάδα το Know-how. 

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μοναδική ευκαιρία χάραξης πολιτικής και καθορισμού ενός χάρτη που θα ανοίξει τα σύνορα το καλοκαίρι. Δεν καθίσταται υποχρεωτικό ως έγγραφο απλά διευκολύνει την ουσία της Φιλελεύθερης οικονομίας, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση.