Το Πεκίνο προσφέρει ανταμοιβή για πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια

Το Πεκίνο προσφέρει ανταμοιβή για πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια

Οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να λάβουν ανταμοιβή άνω των 100.000 γιουάν (15.000 δολ.) ή ειδικά πιστοποιητικά για πληροφορίες που αφορούν παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας με βάση τα μέτρα που εισήχθηκαν αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσαν σήμερα Τρίτη κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανταμοιβή για πληροφορίες που οδηγούν στην αποκάλυψη ξένων κατασκόπων ή άλλων παραβιάσεων ασφαλείας είναι πρακτική που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Κίνα.

Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να τυποποιήσουν τις ανταμοιβές και να δώσουν κίνητρο στους πολίτες σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι απειλές από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες εχθρικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Η διαμόρφωση των μέτρων ευνοεί την πλήρη ενεργοποίηση του ενθουσιασμού του ευρύτερου κοινού για να στηρίξει και να βοηθήσει το έργο της εθνικής ασφάλειας, συσπειρώνοντας τις καρδιές, το ηθικό, τη σοφία και τη δύναμη του λαού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με την εφημερίδα Legal Daily.

Οι πολίτες μπορεί να λάβουν «άυλες ανταμοιβές» με τη μορφή πιστοποιητικών ή «υλικές ανταμοιβές» από 10.000 έως πάνω από 100.000 γιουάν, ανάλογα με την αξία της πληροφορίας, ανέφερε το υπουργείο.

Οι κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας θα ελέγξουν την πληροφορία για να δουν αν ισχύει και αν προσφέρει νέα στοιχεία, πριν αποφασίσουν για την ανταμοιβή που θα δοθεί, ανέφερε το υπουργείο.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αναφορές τους μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή ιστοσελίδας, μέσω ταχυδρομείου, με φυσική παρουσία ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Όταν παραπάνω από ένας πολίτης προσφέρει την ίδια πληροφορία, τότε αυτός που την ανέφερε πρώτος θα έχει προτεραιότητα στο να λάβει ανταμοιβή, αν και μπορεί να κριθεί ότι και άλλοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια.