Το Πεκίνο λογοκρίνει και παρακολουθεί Κινέζους στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας
Human Rights Watch

Το Πεκίνο λογοκρίνει και παρακολουθεί Κινέζους στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας

Ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων φοιτητών σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας δεν εκφράζονται ελεύθερα φοβούμενοι ότι μπορεί να απελαθούν στην Κίνα ή να βρεθούν στο στόχαστρο του Πεκίνου ανέφερε σε έκθεση της η οργάνωση Human Rights Watch.

Η ΜΚΟ, η οποία δημοσίευσε την έκθεση Τρίτη, πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 48 Κινέζους φοιτητές και ακαδημαϊκούς μεταξύ του περασμένου Σεπτεμβρίου και Απριλίου. Πάνω από τους μισούς από αυτούς δήλωσαν ότι έχουν βιώσει «παρενόχληση και εκφοβισμό από συμμαθητές τους από την Κίνα», συμπεριλαμβανομένης της σωματικής βίας και απειλών ότι μπορεί να αναφερθούν στις κινεζικές αρχές στην πατρίδα τους.

Η λογοκρισία έχει επιδεινωθεί καθώς τα πανεπιστήμια έχουν υιοθετήσει διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τους Κινέζους φοιτητές να βρίσκονται υπό καθεστώς παρακολούθησης από το «Μεγάλο Τείχος προστασίας» της Κίνας, αναφέρει η HRW. Το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχει και μετατρέπει σε χρονοβόρο περιπέτεια το «κατέβασμα» οποιασδήποτε ιστοσελίδας στη χώρα, εάν αυτή δεν φιλοξενείται από Κινέζο πάροχο.

Σε πολλές περιπτώσεις το «Μεγάλο Τείχος»  αφαίρεσε αναφορές στην αιματηρή καταστολή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Απαντώντας στην έκθεση, η Ένωση των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας κορυφαίο όργανο του κλάδου, ανέφερε ότι τα ιδρύματα έχουν δεσμευτεί για την ακαδημαϊκή ελευθερία και προέτρεψε «οποιονδήποτε φοιτητή ή μέλος του προσωπικού να αναφέρει στις αρχές το πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα δήλωσε ότι «η Human Rights Watch έχει αποσυντεθεί σε ένα πολιτικό εργαλείο για τη Δύση, κάνοντας λόγο για προκατάληψη κατά της Κίνας».

Σημειώνεται ότι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Η Καμπέρα εδώ και καιρό είχε πρωτοστατήσει για τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπειας.