Κυβερνήτης Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο δεν θα κάνει πίσω στον νόμο για την εθνική ασφάλεια 

Το Πεκίνο δεν θα κάνει πίσω στον νόμο για την εθνική ασφάλεια 

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ υποστήριξε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας ούτε να τον αποσύρει, παρά τις διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις. 

H Λαμ επισκέπτεται την ενδοχώρα μαζί με υπουργούς της τοπικής κυβέρνησης ώστε να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις. 

Με φόντο τα παραπάνω, το βράδυ της Δευτέρας δημιουργήθηκε ένταση στην τοπική βουλή, γνωστή ως LegCo αφού ο πρόεδρος του σώματος απαγόρευσε σε βουλευτή του δημοκρατικού μπλοκ να υποβάλλει ερώτημα για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ενέκρινε προ ημερών τον αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ μια κίνηση έχει πυροδοτήσει ήδη έντονες διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις.

Τυπικά ο νόμος θα πρέπει να περάσει από δύο ακόμα επιτροπές μέχρι να ισχύσει, ωστόσο στην πράξη η Κίνα μπορεί στο εξής να αλλάξει το status quo του Χονγκ Κονγκ. Το σχέδιο νόμου "εμποδίζει, σταματά και τιμωρεί οποιαδήποτε πράξη για διαχωρισμό της χώρας, υπονόμευση της κρατικής εξουσίας, οργάνωση και εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων συμπεριφορών, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια", απαγορεύοντας "ενέργειες ξένων ή εξωτερικών δυνάμεων" που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας. Επιτρέπει επίσης στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Κίνας να λειτουργεί στο έδαφος της ημιαυτόνομης επαρχίας.

Φωτογραφία: AP