Το πείραμα των Χριστουγέννων

Το πείραμα των Χριστουγέννων

Με στόχο τη διάσωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς και την τιθάσευση του κορονοϊού μέσω της μείωσης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ύψους 2,3 δισ. ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ο τζίρος ο οποίος τον Δεκέμβριο εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στην εστίαση αποτελεί τον απώτερο στόχο.

Εάν η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτή την εστίαση και χωρίς νέα περιοριστικά μέτρα τις πόλεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χριστουγεννιάτικη αγορά θα έκλεινε με τις συνέπειες για την αγορά και την οικονομία τρομαχτικές.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα στεφθεί με επιτυχία. Και αυτό καθώς όπως σημειώνουν και οι γιατροί είναι οξύμωρο να κλείνεις την εστίαση και να αφήνεις την κυκλοφορία ελεύθερη έως τις 12 το βράδυ με τις πλατείες να γεμίζουν όπως και τα early πάρτι που θα τελειώνουν τα μεσάνυχτα. Δεν αποκλείεται λοιπόν να ισχύσει το δυσμενές σενάριο αύξησης των κρουσμάτων που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καθολικό lockdown και επαναφορά των μνημάτων για τις εξόδους μας.

Και φυσικά το δυσμενές αυτό σενάριο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την αγορά αλλά και τον προϋπολογισμό, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά, ενώ το δημόσιο θα υποχρεωθεί να ανοίξει εκ νέου το θησαυροφυλάκιο μοιράζοντας περισσότερα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι κάθε μήνας που η οικονομία παραμένει κλειστή καθολικά κλειστή κοστίζει 3 μονάδες ύφεσης με τις απώλειες στο ΑΕΠ να ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ήδη η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυξάνει τα κονδύλια που θα διαθέσει. Συγκεκριμένα από 600 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν ο 4ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής θα φθάσει το ποσό στα 900 εκατ. ευρώ ενώ έπεται σίγουρα ένας ακόμα κύκλος τον Ιανουάριο ύψους 700 εκατ. ευρώ. Και στις δύο καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Έτσι, από το 1,5 δισ. ευρώ που θα μπει στην πραγματική οικονομία το δίμηνο Νοέμβριου - Δεκέμβριου, τα 750 εκατ. ευρώ θα έχουν μορφή επιχορήγησης και δεν θα επιστραφούν από τους δικαιούχους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις. Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το κόστος των μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους επιχειρήσεις αναλύεται σε:

- 500 εκατ. ευρώ η ειδική αποζημίωση 534 ευρώ για εργαζόμενους σε αναστολή.

- 900 εκατ. ευρώ η επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

- 700 εκατ. ευρώ η επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

- 300 εκατ. ευρώ η επέκταση κατά 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας.

- 150 εκατ ευρώ η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων.