Το Πάσχα θα «κρίνει» την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας

Το Πάσχα θα «κρίνει» την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας

Η Μεγάλη Εβδομάδα και οι πειρασμοί για μετακινήσεις εκτός σπιτιού ή εξόδου στην επαρχία, μαζί με μαζικές επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ αποτελούν την κρίσιμη περίοδο ως προς την εξάπλωση του κορονοϊού. 

Είναι εκείνα τα 24ωρα που θα μπορούσαν να ονομαστούν και ως «διακεκαυμένη ζώνη», οι ημέρες όπου θα κριθεί κατά πόσο οι μέχρι σήμερα ενέργειες περί ελέγχου της καμπύλης εξέλιξης του κορονοϊού απέδωσαν τα αναμενόμενα. 

Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στο «παραπέντε» της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή νέα πιο σκληρά μέτρα στοχευμένου χαρακτήρα. Για παράδειγμα και με ορίζοντα την όποια «πασχαλινή έξοδο» εξετάζεται : 

- Το κλείσιμο διοδίων,

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς,

- Η αυστηροποίηση στην κυκλοφορία ακόμα και σε παράδρομους των κεντρικών οδικών αρτηριών,

- Η μεγαλύτερη αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων. 

Στην διάρκεια του χθεσινού 24ώρου στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, πραγματοποιήθηκαν σειρά καθοριστικών τηλεδιασκέψεων μεταξύ του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιστημόνων. 

Κατά τη διάρκεια των επαφών επαναβεβαιώθηκε το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που έχει ήδη καταγραφεί, κάτι που αποτυπώθηκε και στην κυβερνητική απόφαση να μην προχωρήσει στην κλιμάκωση των μέτρων τουλάχιστον για τα επόμενα 24ωρα. 

Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποκλειστεί  η πιθανότητα λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων για την περίοδο του Πάσχα τα οποία και θα ανακοινωθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης έδωσε εντολή για εντατικοποίηση ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζονται οι πολίτες να είναι «απείθαρχοι». 

Φαίνεται  πως αυτή τουλάχιστον την στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρίνει σκόπιμο να «χαλάσει» την δύσκολη καθημερινότητα των πολλών εξαιτίας της απειθαρχίας των λίγων. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη τόνιζε στο liberal.gr ότι το σενάριο επιβολής στοχευμένων αυστηρών μέτρων λίγο πριν από το Πάσχα είναι απολύτως ανοιχτό.  

Είναι σαφές ότι έστω ένα 24ωρο εφησυχασμού είναι αρκετό για να πάνε όλες οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας στη χώρα χαμένες. Με βάση την παραπάνω παραδοχή κινείται και η αρμόδια επιτροπή λοιμοξιωλόγων που καθημερινά καταστρώνει και επαναπροσδιορίζει τις επιλογές της, κάτι που έκανε και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό. 

Η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί,  είναι πολύ συγκεκριμένη : Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Μπορεί λοιπόν η μέχρι σήμερα εικόνα να έχει πολλά θετικά στοιχεία, τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Ολα εξαρτώνται από την συμπεριφορά του καθενός από εμάς ξεχωριστά, γιαυτό και στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την επιβολή μέτρων με κεντρικό άξονα τις ημέρες της Ανάστασης.