Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Γαλλίας

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Γαλλίας

Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που πρότεινε η κυβέρνηση στη Γαλλία «θα οδηγήσει σε κανονικές τις καταχρηστικές πρακτικές», θα υπονομεύσει τις προσωπικές ελευθερίες και ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις προκαταλήψεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και μένει να εγκριθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει περιορισμούς στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, επισημαίνει η οργάνωση.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί με το νομοσχέδιο αυτό να αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015.

«Αντί να άρει εντελώς την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαρκεί επί 19 μήνες στη Γαλλία, η κυβέρνηση κάνει κάποιες από τις ενισχυμένες εξουσίες της μόνιμες», επεσήμανε ο Κάρτικ Ραζ του HRW.

«Η Γαλλία πρέπει να βρει έναν τρόπο να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς να αναγάγει σε κανονικές τις καταχρηστικές πρακτικές», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε ανθρώπους στον δρόμο ή τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αξιωματούχοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να επικαλούνται τον κίνδυνο τρομοκρατίας ως δικαιολογία για τον περιορισμό ελευθεριών.

Ο Μακρόν έχει διαβεβαιώσει ότι το νέο νομοσχέδιο θα σέβεται τις ελευθερίες των πολιτών.

«Όπως είναι το νομοσχέδιο θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί για να απαγορεύσει αυθαίρετα οποιαδήποτε συγκέντρωση στην οποία θα ακούγονται ιδέες που θα συνδέονται με τις πιο συντηρητικές εκδοχές του ισλάμ, όπως ο σαλαφισμός, ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάποια σύνδεση με εγκληματική δραστηριότητα», υπογράμμισε το HRW.

«Νόμοι που δεν είναι διατυπωμένοι σωστά είναι πιθανό να οδηγήσουν στο κλείσιμο μουσουλμανικών χώρων λατρείας, ίσως τροφοδοτήσουν την αντιμουσουλμανική ρητορική και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία», επεσήμανε.

Κάποια τεμένη στη Γαλλία έκλεισαν προσωρινά υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 από την οποία σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ