Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το νέο lockdown

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το νέο lockdown

Στην πολιτική υπάρχουν κάποιες στιγμές που οι αποφάσεις είναι και δύσκολες και κομβικές. Με άλλα λόγια οι στιγμές αυτές μπορεί να καθορίσουν μία ολόκληρη κυβερνητική θητεία. 

Χωρίς αμφιβολία η μέχρι σήμερα παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο ανέφελη δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Από τον πρώτο κιόλας μήνα είχε να αντιμετωπίσει μία σειρά εξαιρετικά πολύπλοκων καταστάσεων. Το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι “τσαμπουκάδες” του Ταγίπ Ερντογάν, φονικές πλημμύρες αλλά και καταστροφικοί σεισμοί είναι μερικά μόνο από τα απρόβλεπτα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης πήρε στα χέρια του την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό “κλείσιμο” της χώρας. Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστη ώρα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, για να συμφωνήσει με τα προτεινόμενα μέτρα. 

Όσο λοιπόν και αν κάποιος θεωρεί ότι όλα στον πολιτικό στίβο είναι εύκολα, η συγκεκριμένη απόφαση τη δεδομένη χρονική συγκυρία για ολικό κλείσιμο μόνο απλή δεν είναι. Προφανώς και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα δυσαρεστηθούν πολλοί από το δεύτερο lockdown. Οι παρενέργειες στην οικονομία θα είναι σημαντικές, η επίδραση σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων θα είναι αρνητική π.χ. στην εστίαση, ενώ θα υπάρξουν και εκείνοι που θα πουν ότι η κυβέρνηση είτε άργησε είτε οδήγησε την χώρα σε λουκέτο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα γνωρίζει όλα αυτά. Παρά λοιπόν το όποιο πιθανό πολιτικό κόστος, ξεκαθαρίζει σε στενούς του συνεργάτες ότι πρόκειται για μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Όπως άλλωστε έχει πει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα. Αν για παράδειγμα σε μερικούς μήνες αποδειχθεί ότι η κίνηση του κλεισίματος ήταν σωστή, με τον περιορισμό του ιού τότε κανείς δε θα θυμάται τις δύσκολες ώρες του lockdown. Αντιθέτως εάν κανείς δεν έπαιρνε τον δύσκολο δρόμο και σε μερικούς μήνες ο αριθμός των νεκρών ανέβαινε δραματικά τότε όλοι θα έδειχναν τον κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο, χωρίς μάλιστα να έχουν άδικο. 

Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μία δύσκολη αλλά σαφή επιλογή: Στο ζήτημα του κορονοϊού δεν πρόκειται να πάρει τον εύκολο δρόμο, πλήρως εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές επιταγές.