Το παρασκήνιο πίσω από το άνοιγμα των Δημοτικών

Το παρασκήνιο πίσω από το άνοιγμα των Δημοτικών

Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε το άνοιγμα όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων δεν αποτελεί είδηση. Είναι κάτι άλλωστε που ήδη εδώ και αρκετές μέρες το liberal.gr το έχει αποκαλύψει.

Παρότι από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την πρόθεσή του να επιταχύνει τους ρυθμούς επιστροφής στην κανονικότητα, ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση Μητσοτάκη ήταν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό από το Παρατηρητήριο για τον covid-19.

Πρόκειται για το όργανο, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού και συγκεντρώνει στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, το ΥΠΟΙΚ, το Υπουργείο Εργασίας, το ΣΟΕ και σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης, συνθέτει έκθεση και  την υποβάλει στον Μηχανισμό Παρέμβασης

Ποια είναι, λοιπόν, συνοπτικά η εικόνα που παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Παρατηρητήριο; 

Σύμφωνα με αυτή, παρότι η πρώτη φάση άρσης των μέτρων που συντελέστηκε την 4η Μαΐου, ενίσχυσε σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού, εντούτοις δεν επιδείνωσε τους επιδημιολογικούς δείκτες. Τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι έχουν παραμείνει σταθεροί ως μέσοι όροι και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειωμένες.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ, ο οποίος αν συνδυαστεί με τη σταθερότητα των κρουσμάτων, καταδεικνύει μια έντονη διαγνωστική δραστηριότητα πέριξ των επαφών ενός θετικού κρούσματος που ισοδυναμεί με αυξημένη δεινότητα στην ιχνηλάτηση. Η συνολική επιδημιολογική εικόνα συνοψίζεται και στον δείκτη Rt (ο πραγματικός δείκτης αναπαραγωγής του ιού- δηλαδή ο μέσος όρος των ανθρώπων που μολύνονται από ένα κρούσμα). Η μέση τιμή του Rt δείχνει να διαμορφώνεται σταθερά κάτω από το 1. 

Συνολικά, η πρώτη  φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων δείχνει να έχει στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος. Δεδομένης της συγκράτησης των επιδημιολογικών δεικτών λοιπόν, η έμφαση τώρα μετακυλίεται στο οικονομικό σκέλος. 

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός περί τα 17,15 / κρούσματα την ημέρα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι αριθμητικές εξάρσεις που παρουσιάστηκαν σε κάποιες ημέρες οφείλονται σε γνωστές συρροές κρουσμάτων και εντοπίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και δομές, π.χ. καταυλισμός στη Νέα Σμύρνη, Λάρισας και δομή μεταναστών στο Κρανίδι. 

Συνολικά πλέον το πλήθος των κρουσμάτων στη χώρα έως τις 19 Μαΐου κυμαίνεται στα 2.840 και o ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει πλέον φτάσει στις 48 ημέρες. Αυτή η σταθεροποίηση προκύπτει και από την παρακολούθηση του εβδομαδιαίου Rt ως βασικού δείκτη εξέλιξης της επιδημίας και τα συνακόλουθα διαστήματα εμπιστοσύνης.

Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt (ο πραγματικός δείκτης αναπαραγωγής του ιού- δηλαδή ο μέσος όρος των ανθρώπων που μολύνονται από ένα κρούσμα) κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας καθώς κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ίο σε πάνω από μια επαφή. 

Συνεπώς, μέχρι στιγμής, και παρά τις συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε κάποιες περιπτώσεις, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την αύξηση του ποσοστού επαφών. 

Με βάση λοιπόν το παραπάνω σκεπτικό ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αποφάσιζε υπέρ του ανοίγματος όλων των τάξεων του δημοτικού, μία κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο μεγάλο κομμάτι στο παζλ της “νέας κανονικότητας”. 

Διαβάστε ακόμα:

- Ανοίγουν από 1η Ιουνίου Δημοτικά - Νηπιαγωγεία