Κομισιόν: Το πακέτο Μητσοτάκη για την εργασία... «SURE» επιτρέποντος

Το πακέτο Μητσοτάκη για την εργασία... «SURE» επιτρέποντος

Ένα νέο, προσωρινό πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας,που θα αφορά στους κλάδους των κατασκευών, των μεταφορών, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες τροφίμων περιλαμβάνεται σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη της απασχόλησης.

Ωστόσο, το φορολογικό κόστος και η πιθανότητα χρηματοδότησης μέρος αυτού από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE θα κρίνει το μέγεθος και το βάθος των προωθούμενων μέτρων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει σημαντική ευελιξία σε εταιρείες για προσαρμογή των ωρών εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μερική αποζημίωση για τις ώρες που δεν εργάζονται.

«Το ποσοστό αποζημίωσης θα βασίζεται σε ένα αναλογικό ποσοστό των μισθών που καταβάλλονται στους εργαζομένους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι θα υπάρξει απαίτηση για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από αυτό το σύστημα να διατηρήσουν την απασχόληση μετά την κρίση.

Η Ε.Ε. σημειώνει πως το πρόγραμμα μπορεί να επωφεληθεί από την εκταμίευση κεφαλαίων μέσω του νέου ευρωπαϊκού μέσου για την προσωρινή στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), μόλις εγκριθεί.

Για τον κατώτατο μισθό

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει επίσης ως «λογική» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού για τον Ιανουάριο του 2021 ενώ αναφέρει πως περίπου το 14% των εργαζομένων στην Ελλάδα τον λαμβάνουν
 

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί
 

Ειδική μνεία γίνεται στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση επισημαίνοντας:

• Την αυξημένη νομοθετική ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο εργασίας: οι εργοδότες επιτρέπεται να τροποποιούν το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού τους, μειώνοντας το ωράριο εργασίας τους έως και 50%. Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των σχολείων, παρέχεται ειδική γονική άδεια για εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το κράτος (25%).

• Την προσωρινή απαγόρευση των εργοδοτών να πραγματοποιούν απολύσεις, σε συνδυασμό με μια ειδική εφάπαξ αποζημίωση ύψους 800 ευρώ και την πλήρη κάλυψη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (για την περίοδο από 1 Μαρτίου έως 30 Απριλίου) για υπαλλήλους εταιρειών κλειστών με κρατική εντολή, εργαζόμενους που υπόκεινται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης από τους εργοδότες τους και αυτοαπασχολούμενους και μεμονωμένες επιχειρήσεις (που απασχολούν έως και 5 άτομα) που επηρεάζονται από την πανδημία. Αυτό το μέτρο αφορά μέχρι 1,7 εκατομμύρια υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και 500.000 αυτοαπασχολούμενους.

• Την παράταση των παροχών ανεργίας, αρχικά κατά δύο μήνες για τους δικαιούχους των οποίων οι παροχές έληξαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους 2020.