To Νεπάλ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm για επείγουσα χρήση

To Νεπάλ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm για επείγουσα χρήση

Το Νεπάλ ενέκρινε σήμερα για επείγουσα χρήση εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε θυγατρική της κινεζικής Sinopharm, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, και πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που λαμβάνει το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών της χώρας έπειτα από αυτό των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δωρεά από την Κίνα 500.000 δόσεων του εμβολίου της Sinopharm στο Νεπάλ, το οποίο έλαβε τον περασμένο μήνα ένα εκατομμύριο δόσεις από το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δωρεάν από την άλλη μεγάλη γειτονική της χώρα, την Ινδία.

Το Νεπάλ θα αγοράσει επίσης εμβόλια της AstraZeneca από την Ινδία.

«Η υπό όρους άδεια χορηγήθηκε στο κινεζικό εμβόλιο για επείγουσα χρήση στο Νεπάλ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας Φαρμάκων Σάντος Κ.Σ.

Το Νεπάλ ξεκίνησε το πρόγραμμά του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στις 27 Ιανουαρίου από τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και σχεδιάζει να καλύψει με εμβόλια κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός το 72% του πληθυσμού του, ο οποίος ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο υπουργός Υγείας και Πληθυσμού Χρινταγές Τριπάτι δήλωσε στο Reuters ότι το Νεπάλ θα αγοράσει σύντομα δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που θα έχουν παραχθεί από το Serum Institute της Ινδίας, έναντι 4 δολαρίων έκαστη, με την ίδια τιμή που καταβάλλει το Μπανγκλαντές.

«Πήραμε καλή τιμή (...) δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να το αγοράσουμε», σημείωσε ο Τριπάτι.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι το Νεπάλ αναμένει επίσης εμβόλια από τις συμμαχίες που υποστηρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες διανέμουν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

Άλλα δύο εμβόλια, το ρωσικό Sputnik V και ένα που παρασκευάστηκε από την ινδική Bharat Biotech, είναι σε αναμονή για να λάβουν έγκριση από την κυβέρνηση.

Το Νεπάλ έχει καταγράψει 273.070 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 2.055 θανάτους από την COVID-19.