«Ψυχρολουσία» για Τραμπ: Το Ναυτικό προτείνει επιστροφή του κυβερνήτη του «Ρούζβελτ»

Το Ναυτικό προτείνει επιστροφή του κυβερνήτη του «Ρούζβελτ»

Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ Μπρετ Κρόζιερ, ο οποίος απαλλάχθηκε με εντολή του Αμερικανού προέδρου, μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του, σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

"Ο Μπρετ Κρόζιερ θα πρέπει να αποκατασταθεί στην διοίκηση του αεροπλανοφόρου" διεμήνυσε την Παρασκευή στο υπουργείο Αμυνας, το πόρισμα της ενδελεχούς έρευνας της Ναυτικής Διοίκησης όσον αφορά το περιστατικό που αποτέλεσε αφορμή για την αποπομπή του Κρόζιερ από την διοίκηση του Ρούζβελτ.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενημερώθηκε για τις συστάσεις και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει εάν θα υπογράψει όντως την επαναφορά του Κρόζιερ στη διοίκηση του αεροπλανοφόρου. Ωστόσο, η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει πάντως ότι ο Εσπερ είναι καταρχήν αρνητικός. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κρόζιερ είχε απευθύνει τον Μάρτιο έκκληση στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να απομακρυνθούν από το σκάφος του δεκάδες ναύτες που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. "Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες", τόνιζε ο πλοίαρχος σε εσωτερικό σημείωμα που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Παρόλα αυτά, ο υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτικού Τόμας Μοντλι έσπευσε να δηλώσει ότι αν χρειαστεί το αεροπλανοφόρο θα λειτουργικό, "έστω με το ένα πέμπτο μάχιμο" όπως είχε πει.

Ο επικεφαλής Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Γκιλντει προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα αποδίδοντας την ένταση ανάμεσα στον κυβερνήτη και το Πεντάγωνο σε "παρανόηση και κακή συνεννόηση".

Όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα Navy Times οι αξιωματούχοι του Ναυτικού προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν γιατί το αεροπλανοφόρο ήταν στο Βιετνάμ εν μέσω ξεσπάσματος της επιδημίας, μέρος στο οποίο φέρεται να κόλλησαν τον ιό οι ναυτικοί.

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληρώματος του αεροπλανοφόρου (4.800 συνολικά) που είναι θετικοί στον κορονοϊό είναι παράλληλα ασυμπτωματικοί, ανακοίνωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Χάιτεν. Ο κορονοϊος έχει ακινητοποιήσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στο νησί Γκουάμ, έχοντας στερήσει τη ζωή μέχρις στιγμής σε έναν ναύτη. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κρόζιερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του διότι προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του. "Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο" επέμεινε.

Φωτoγραφία: AP