Το «μπλε κύμα» των δημοκρατικών οδηγεί το καράβι των χρηματιστηριακών αγορών

Το «μπλε κύμα» των δημοκρατικών οδηγεί το καράβι των χρηματιστηριακών αγορών

Από το βράδυ των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο Joe Biden σιγοτραγουδούσε την τεράστια επιτυχία του Ray Charles «Georgia on my mind», ελπίζοντας πως η πολιτεία της Γεωργίας θα του έδινε τον έλεγχο της Γερουσίας και την δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. 

Φαίνεται πως τελικά η Γεωργία θα του κάνει την χάρη, αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η μία από τις δύο έδρες έχει κερδηθεί ήδη και η δεύτερη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταλήξει και αυτή στους δημοκρατικούς, διαψεύδοντας όσους (ανάμεσα στους οποίους είμαστε και εμείς) πίστευαν πως αυτό ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει. 

Πέρα από την μεγάλη κινητοποίηση του τοπικού μηχανισμού του δημοκρατικού κόμματος υπό την καθοδήγηση της ανερχόμενης πρώην υποψήφιας κυβερνήτη της Πολιτείας Stacey Abrams, μεγάλο ρόλο πρέπει να έπαιξε και η ενεργή ανάμειξη του απερχόμενου (σύμφωνα με όλους εκτός από τον ίδιο) προέδρου Donald Trump ο οποίος μάλλον μπέρδεψε τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους της Γεωργίας, οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν τόσο πρόθυμα όσο οι δημοκρατικοί συμπολίτες τους. 

Στην περίπτωση που οι τωρινές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το έργο της Διοίκησης Biden Harris θα διευκολυνθεί πάρα πολύ. Η πιθανότητα έγκρισης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της από το Κογκρέσο θα αυξηθεί κατά πολύ, όλοι οι υποψήφιοι που θα προταθούν για υπουργοί ή για επικεφαλής των διαφόρων ομοσπονδιακών αρχών δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα έγκρισης του διορισμού τους, στην περίπτωση που κενωθεί θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο αυτή θα καλυφθεί εύκολα από υποψήφιο της επιλογής του προέδρου, ενώ κάτι άλλο ενδιαφέρον και ίσως αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός πως μηδενίζονται οι πιθανότητες έναρξης έρευνας για τις δραστηριότητες της οικογένειας Biden στην Ουκρανία και αλλού. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που πιθανότατα θα προβλέπει μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης προς τους αμερικανούς πολίτες θα εγκριθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα. Παρομοίως, σχετικά εύκολα θα περάσει και το πρόγραμμα τόνωσης των υποδομών των  Η.Π.Α., ενώ το φιλόδοξο σχέδιο για στροφή προς την πράσινη οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ λιγότερα προβλήματα έγκρισης.  

Παρά τις εκτιμήσεις πως η χρηματιστηριακή πτώση της πρώτης συνεδρίασης του νέου έτους οφειλόταν εν μέρει στους φόβους για την επικράτηση των δημοκρατικών, η αντίδραση των χρηματιστηρίων δείχνει πως τελικά δεν φοβούνται και τόσο το λεγόμενο «μπλε κύμα». 

Μπλε κύμα ή «blue wave» ονομάστηκε προεκλογικά από τις αγορές η πιθανή τριπλή επικράτηση των δημοκρατικών, στην Προεδρία, στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία. 

Το μπλε κύμα είναι εδώ λοιπόν και η Wall Street το υποδέχθηκε με άνοδο, σημαντική στον δείκτη Dow Jones, μικρότερη στον S&P 500 και
εντυπωσιακή στον Russell 2000 ενώ αντίθετα μικρή πτώση σημείωσε ο Nasdaq.

Κερδισμένοι και χαμένοι 

Από τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς και την συμπεριφορά των διαφόρων χρηματιστηριακών κλάδων μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το τι περιμένουν αυτή την στιγμή οι μεγάλοι επενδυτές από το μπλε κύμα, στις Η.Π.Α. και εκτός Η.Π.Α.

Το γεγονός πως η αγορά αντιδρά ανοδικά δείχνει πως δεν φοβάται πολύ την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η διοίκηση Biden Harris, μάλλον γιατί η πλειοψηφία των δημοκρατικών στην Γερουσία είναι πολύ εύθραυστη και οι πιθανότητες να περάσουν μεγάλες αυξήσεις των φόρων εμφανίζονται κάπως μειωμένες. 

Η σημαντική άνοδος σε μετοχές χαλυβουργιών όπως η U.S. Steel και εταιρειών κατασκευής βαρέων μηχανημάτων όπως η Caterpillar δείχνει πως οι επενδυτές περιμένουν πως το πρόγραμμα τόνωσης των υποδομών δεν θα αργήσει να νομοθετηθεί. 

Η ελαφρά άνοδος των επιτοκίων, στις Η.Π.Α. και αλλού, και η καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών σαν την JPMorgan και την Bank of America, δείχνει πως οι επενδυτές εκτιμούν πως το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας θα γίνει σύντομα πραγματικότητα και  θα είναι αποτελεσματικό. 

Σε παρόμοια συμπεράσματα όσον αφορά τις προοπτικές της στροφής προς την πράσινη οικονομία μας οδηγεί η σημαντική άνοδος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων First Solar

Από την άλλη, η πτώση των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών φανερώνει την ανησυχία των επενδυτών που υποπτεύονται πως θα ενταθούν οι φωνές ενάντια στις μονοπωλιακές πρακτικές τους.

Προσπαθώντας να κοιτάξουμε και λίγο πιο μακριά, εφόσον δεν αλλάξει κάτι και ο έλεγχος της Γερουσίας των Η.Π.Α. περάσει τελικά στους δημοκρατικούς θα πρέπει να περιμένουμε να επικρατήσει καλή διάθεση στις παγκόσμιες αγορές με στροφή προς επιχειρήσεις που έχουν σχέση με έργα υποδομής και την πράσινη οικονομία, όπως και προς τις εμπορικές τράπεζες

Είναι αρκετά πιθανόν να δούμε καλύτερη πορεία των μετοχών των μικρών και μεσαίων εταιρειών σε σχέση με τις πολύ μεγάλες, σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε εδώ και μερικά χρόνια. Επίσης, είναι λογικό να περιμένουμε να συνεχιστεί η καλή πορεία στα βασικά μέταλλα και κυρίως στον χαλκό σε αναμονή της αυξημένης ζήτησης από τα έργα υποδομής και τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής «πράσινης» ενέργειας. 

Όλα αυτά βέβαια έχοντας υπόψη μας πως οι αγορές έχουν ήδη πολύ μεγάλα κέρδη και οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ανησυχία σχετικά με πιθανή σημαντική αύξηση των επιτοκίων ή λιγότερο ενεργή στήριξη των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να προκαλέσει σημαντική διόρθωση στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.