Το μοντέλο για τα offshore αιολικά, οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Το μοντέλο για τα offshore αιολικά, οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Καθορισμός ζωνών εντός των οποίων θα αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ μέσω της δημιουργίας κατάλληλων hub, όπου θα συνδεθούν στο δίκτυο τα έργα. Αυτές είναι οι βασικές ρυθμίσεις σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας offshore αιολικών στη χώρα μας. Στόχος είναι η ανάπτυξη αιολικών τουλάχιστον 2 GW έως το 2030.

Οι διατάξεις το νομοσχεδίου καθορίζουν την ενίσχυση, τη διαδικασία σύνδεσης, τον ορισμό φορέα διαχείρισης, την επιλογή μοντέλου ανάπτυξης και τη χωροταξική ρύθμιση και διαδικασία επιλογής θαλάσσιων οικοπέδων.

Την ίδια στιγμή στόχος του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση της διαφάνειας, ενώ για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών καθορίζονται ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες, μέσα στις οποίες θα εγκατασταθούν έργα.

Οι επενδυτές θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ορισμένα τμήματα των ζωνών, ενώ θα υπάρξει μια διαδικασία προεπιλογής. Στόχος είναι με βάση τα κριτήρια που θα επιδεικνύουν την οικονομική επιφάνεια, την τεχνογνωσία και την τεχνική δυνατότητα των επενδυτών να υλοποιήσουν ένα έργο, να προκύπτουν οι εταιρείες που θα δεσμεύουν τις περιοχές.

Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ είναι κομβικός για τη σύνδεση των θαλάσσιων πάρκων στο δίκτυο. Θα δημιουργηθούν κεντρικοί κόμβοι διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα κεντρικό κόμβο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή που θα έχει καθοριστεί από την πολιτεία για την εγκατάσταση θαλάσσιων πάρκων, με την κάθε εταιρεία να πρέπει να συνδέσει τη μονάδα της με το σύστημα.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να ρυθμίσεις την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς, ενώ με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι.

Το κεφάλαιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θα περιλαμβάνονται διατάξεις και για την αναμόρφωση του ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κάτι που σηματοδοτεί τη συμμετοχή και της ΕΔΕΥ στην όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στο υπουργικό και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας το οποίο περιλαμβάνει 71 δράσεις και εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία της ΕΕ καθώς λαμβάνονται υπόψη όλες οι νέες νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ο νέος νόμος για τα απόβλητα, την εναλλακτική διαχείριση, τα πλαστικά μιας χρήσης καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.