Το Μισισίπη πέρασε τον αυστηρότερο νόμο στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Το Μισισίπη πέρασε τον αυστηρότερο νόμο στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή επικύρωσε χθες Δευτέρα νομοσχέδιο το οποίο επιβάλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, εναντίον του οποίου προσέφυγαν αμέσως οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλοντας ότι είναι αντισυνταγματικό.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Phil Bryant δήλωσε ότι νιώθει υπερήφανος που επικυρώνει το νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα κύησης, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Πρόκειται για την πιο αυστηρή νομοθεσία που ισχύει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

«Είμαι δεσμευμένος να καταστήσω το Μισισιπή το ασφαλέστερο μέρος στην Αμερική για τα αγέννητα παιδιά και αυτό το νομοσχέδιο θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον στόχο αυτό», τόνισε ο Bryant .

Το νομοσχέδιο έχει άμεση ισχύ. Μέχρι πρότινος στην Πολιτεία του Μισισιπή απαγορεύονταν οι αμβλώσεις μετά την 20η εβδομάδα κύησης, κάτι που ισχύει και σε άλλες 17 αμερικανικές Πολιτείες.

Υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τη μοναδική κλινική αμβλώσεων, το Jackson Women's Health Organization, όπου γίνονται αμβλώσεις έως και 16 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι προσέφυγε εναντίον του νομοσχεδίου εκ μέρους της κλινικής αυτής με στόχο να μην τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με το Κέντρο, το νομοσχέδιο παραβιάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το οποίο έχει αποφανθεί ότι καμία Πολιτεία δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο είναι ικανό να επιβιώσει εκτός της μήτρας.

«Οι πολιτικοί δεν είναι πάνω από τον νόμο και είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο επικίνδυνος νόμος θα ακυρωθεί, όπως και όλοι οι προηγούμενοι», δήλωσε η Nancy Northup, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέστησε νόμιμες τις αμβλώσεις το 1973 με την απόφασή του στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ. Έκτοτε απαγορεύεται να τίθενται εκτός νόμου οι αμβλώσεις πριν την 20η εβδομάδα κύησης, μετά την οποία θεωρείται ότι το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας.

Ανάλογο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα κύησης έχει τεθεί προς ψήφιση και στην Πολιτεία της Λουιζιάνα. Στο Μισισιπή το νομοσχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις μόνο για τις περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης ή όταν το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές δυσμορφίες που δεν θα επιτρέψουν την επιβίωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ