Το μήνυμα των ελληνικών αποστολών σε Λιβύη και Ουκρανία

Το μήνυμα των ελληνικών αποστολών σε Λιβύη και Ουκρανία

Η στήριξη στη νέα προσπάθεια εξομάλυνσης στη Λιβύη, όταν σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταχθεί υπέρ της, τουλάχιστον στους τύπους, αποτελούσε μία αναγκαία συνθήκη για την Ελλάδα. Ακόμα και η Γαλλία είχε προβεί στην επαναλειτουργία της πρεσβείας της στην Τρίπολη τον Μάρτιο, μετά την ορκωμοσία της νέας προσωρινής διοίκησης, που εκτελεί χρέη κυβέρνησης. Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, αλλά και το άνοιγμα του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη επιτρέπει την απαραίτητη παρουσία της χώρας μας στη Λιβύη. Όταν είσαι παρών άλλωστε, μπορεί να ακουστεί η φωνή σου, όπως η απαραίτητη έκκληση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να αποχωρήσουν επιτέλους τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη. Το επόμενο βήμα βέβαια είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη διεθνή κοινότητα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτές.

Ταυτόχρονα, η συνάντησή του Νίκου Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο έρχεται μετά από μία ιδιαίτερη περίοδο, όπου η εμπλοκή της Τουρκίας είχε φέρει κάποια σύννεφα στις μεταξύ τους σχέσεις. Το προηγούμενο διάστημα η Αθήνα, είχε διατηρήσει μία στάση αρχής κατά την περίοδο της ρωσικής εισβολής της Κριμαίας, αλλά και στο ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας, μην αναγνωρίζοντας ούτε την προσάρτηση της Κριμαίας ούτε την αυτονόμηση των εδαφών. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να μεσολαβήσει στην κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Εσχάτως βέβαια έχει αναπτυχθεί ένα πολύ θετικό κλίμα στις σχέσεις Κιέβου-Άγκυρας, που έφτασε μέχρι τη στρατιωτική συνεργασία. Η έντονη προπαγάνδα της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο, ουσιαστικά αναζητά διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη. Η μέχρι σήμερα στάση της Ελλάδας επιτρέπει στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να τονίσει πως βασική αρχή για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ουκρανίας είναι η αυστηρή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.

Άλλωστε, η Ουκρανία αποτελεί το μήλο της έριδος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες αντεγκλήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του ΝΑΤΟ. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μπορεί να πιστοποιήσει άλλωστε τη σημασία που προσδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, καθώς υπηρέτησε 3 χρόνια εκεί πριν έρθει στην Αθήνα. Η νέα ανακοίνωση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αργότερα τον Ιούλιο, μαζί με την Πολωνία και τη Λιθουανία αναμένεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις.

Σε Ουκρανία και Λιβύη βρίσκονται τώρα οι βασικές διαφορές των βασικών παικτών του διεθνούς συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και του Βλαντίμιρ Πούτιν περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μία εξέλιξη που η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε να επαναληφθεί. Βέβαια, στο άλλο μέτωπο, η στήριξη της Ελλάδας στην επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ, όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Δένδια ανοίγει μία ριψοκίνδυνη πορεία, καθώς οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν αναθερμανθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορεί να διατηρήσει η Ελλάδα την απαιτούμενη ισορροπία στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης της με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.