Το μερικό άνοιγμα για επισκέπτες από ΕΕ και πέντε ακόμα χώρες, πρώτο κρίσιμο τεστ
Τουρισμός

Το μερικό άνοιγμα για επισκέπτες από ΕΕ και πέντε ακόμα χώρες, πρώτο κρίσιμο τεστ

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί για υποχρεωτική καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα πέντε χώρες, με την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή το αποτέλεσμα του τεστ για κορονοϊό ήταν αρνητικό. 

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε χθες το Reuters, επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εν όψει του ανοίγματος της 14ης Μαΐου για τον τουρισμό».

Όπως είπε ο αξιωματούχος, οι πολίτες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας.

Την ίδια στιγμή το Reuters αποκάλυψε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών CΟVID. Στόχος είναι να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της ΕΕ θα διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ευρωβουλευτές τους τον Μάιο.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ. Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το δημοσίευμα ανέφερε πως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.