Το Megxit «εξοστράκισε» το Brexit και όχι μόνο

Το Megxit «εξοστράκισε» το Brexit και όχι μόνο

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η ημερομηνία του Brexit πλησιάζει και σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες – για την ακρίβεια αμέσως μετά τις 31 Ιανουαρίου – οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσουν να διαπιστώνουν στην πράξη εάν έπραξαν σωστά ή λάθος αποφασίζοντας να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο στο δημοψήφισμα του 2016 όσο και στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία και μια λευκή επιταγή στον Μπόρις Τζόνσον.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται και οι παράλληλες κρίσεις στο Ιράν και τη Λιβύη. Πρόκειται για δύο χώρες στις οποίες η εμπλοκή του Λονδίνου είναι ενεργή, τόσο από γεωπολιτική όσο και από οικονομική σκοπιά. Το αποδεικνύει, άλλωστε, η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών σε όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, με εντατικούς ρυθμούς, στα δύο μέτωπα.

Περιττό να σημειώσουμε, επίσης, ότι ως μεγάλη παγκόσμια δύναμη και πρώην υπερδύναμη, η Βρετανία και οι πολίτες της θα έπρεπε να έχουν στραμμένο διαρκώς το βλέμμα τους και σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Όπως, για παράδειγμα, στις μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες έχουν προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές και έχουν αλλάξει μια για πάντα την «όψη» της Αυστραλίας – ενός από τα εξέχοντα μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Και βεβαίως, ουδείς δικαιούται να παρακάμψει τα σοβαρά ζητήματα που έχει ανοιχτά η Βρετανία στο εσωτερικό της – όπως είναι η εγκληματικότητα και τα μαχαιρώματα στη νεολαία, αλλά και το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για το οποίο διασταύρωσαν επανειλημμένως τα ξίφη τους κατά την προεκλογική περίοδο οι Τόρις και οι Εργατικοί.

Πλην FT και Guardian

Περιδιαβαίνοντας, ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου και τα πρώτα θέματα των περισσότερων ιστοσελίδων της χώρας τα τελευταία 24ωρα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα ότι όλα τα παραπάνω απουσιάζουν και μάλιστα εκκωφαντικά. Κι αυτό, διότι κυριαρχεί παντού και συντριπτικά το μείζον θέμα των εξελίξεων στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, που έχει πάρει φωτιά από το «αντάρτικο» του Δούκα και της Δούκισσας του Έσεξ.

Ο Χάρι και η Μέγκαν, λοιπόν, σαρώνουν τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις χθεσινές εφημερίδες, μόνο δύο κατάφεραν να πάνε κόντρα στο ρεύμα: Αφενός οι Financial Times, που προφανώς έχουν συνείδηση ότι αποτελούν ένα έντυπο διεθνούς αναφοράς και θέλησαν να διαφυλάξουν το κύρος τους. Και αφετέρου η The Guardian, που στο όνομα του προοδευτικού χαρακτήρα της, αφιέρωσε μόνο τη μισή πρώτη σελίδα στο ζεύγος, με μία εντυπωσιακή φωτογραφία, ενώ το υπόλοιπο μισό είχε ως θέμα το σενάριο της κατάρριψης του ουκρανικού Boeing από ιρανικό πύραυλο.

Αναγκαστικά, λοιπόν, βάσει της αμφίδρομα στενής και οργανικής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στα ΜΜΕ και την κοινωνία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στις βρετανικές παμπ και τις παρέες δεν ασχολούνται κυρίως με το αν η Λίβερπουλ και ο Γιούργκεν Κλοπ θα σπάσουν το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών στην αρχή του πρωταθλήματος στον σαββατιάτικο αγώνα εναντίον των «σπιρουνιών» της Τότεναμ. Αντ' αυτού, σπάνε το κεφάλι τους προβληματιζόμενοι πώς θα τα βγάλουν πέρα καθημερινά ο γαλαζοαίματος και η σύζυγός του, τώρα που αποφάσισαν να γίνουν ανεξάρτητοι οικονομικά.

Η Ελισάβετ, ο Κάρολος και η... ΚΑΠ!

Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε, πάντως, ότι δεν θα δυσκολευτούν ιδιαιτέρως. Πρώτα από όλα, επειδή το ρευστό δεν θα σταματήσει να ρέει αυτομάτως. Έτσι, μπορούν να υπολογίζουν σε ένα... βοήθημα από το ποσό που χορηγείται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό (δηλαδή τους φορολογούμενους) προς τη βασιλική οικογένεια – το οποίο μπορεί να μην φτάνει πλέον τα 5 εκατομμύρια στερλίνες που ήταν πέρυσι, αλλά θα μπορεί να τους συντηρήσει και να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες.

Θα συνεισφέρει, βεβαίως, και ο Κάρολος, ο οποίος προφανώς και δεν θα αφήσει το ένα από τα παιδιά που απέκτησε με την αείμνηστη «Λαίδη Ντι» να πάει χαμένο. Έτσι, θα συνεχίσει να του διαθέτει τμήμα των κερδών από τις απέραντες εκτάσεις που εκμεταλλεύεται σε 23 περιφέρειες της χώρας, τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν ετησίως τα 21 εκατ. στερλίνες – με τη βοήθεια και των επιδοτήσεων από το ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που το πληρώνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Κι αν ούτε αυτό φτάνει στη δύσκολη νέα περίοδο που ξεκινούν ο Χάρι και η Μέγκαν, είναι βέβαιο πως μπορούν να υπολογίζουν στα... εξτραδάκια που θα αποκομίσουν από την αγορά, μιας και η κίνηση που έκαναν και η δημοσιότητα που τους χάρισε αποτέλεσε την καλύτερη δυνατή διαφήμιση. Με αποτέλεσμα, να μπορούν ήσυχοι να αφιερωθούν σε αυτό που γνωρίζουν να κάνουν καλύτερα: την φιλανθρωπία.

AP Photo/Frank Augstein