ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Το μεγάλο στοίχημα της κατανάλωσης – Η ύφεση μεγαλώνει, αλλά οι καταθέσεις εκτοξεύονται

Το μεγάλο στοίχημα της κατανάλωσης – Η ύφεση μεγαλώνει, αλλά οι καταθέσεις εκτοξεύονται

Μεγάλο στοίχημα για το επόμενο χρονικό διάστημα για την οικονομία είναι η κατανάλωση. Τα μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα το πρωί πλήττουν κατά κύριο λόγο την κατανάλωση, αφού από σήμερα το πρωί θα παραμείνει κλειστή η εστίαση και το λιανεμπόριο σε όλη την χώρα.

Σε σχέση πάντως με τον περασμένο Μάρτιο τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια. Μία βασική διαφορά είναι ότι οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί περισσότερο από ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ και οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο έτοιμες να ανταποκριθούν καλύτερα στην όποια ζήτηση προκύψει. Πιο έτοιμες είναι και οι εταιρίες courier. Τον περασμένο Μάρτιο, καταναλωτές, επιχειρήσεις και courier μάλλον πιάστηκαν στον … ύπνο και ουδείς μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και όλοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, τόσο από πλευρά νοοτροπίας, όσο και εργαλείων και συνθηκών.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν φτάνει αυτό για να περιορίσει την ζημιά στην κατανάλωση. Η απάντηση είναι πως όχι, δεν φτάνει. Αυτό που απαιτείται είναι να μπορέσουν και να θέλουν οι πολίτες να καταναλώσουν. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει απαντήσει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας με … άμυνα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι καταθέσεις μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 11 δις ευρώ περίπου, ποσό τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε αυτό το διάστημα το ΑΕΠ βούτηξε σε μέσα επίπεδα κατά τουλάχιστο 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο δείκτης καταθέσεις προς ΑΕΠ τείνει να φτάσει την μονάδα, επίπεδα που έχει να τα δει από τα προ της κρίσης επίπεδα. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός και αυτό διότι στην παρούσα περίοδο δεν είναι θετικό στοιχείο να αυξάνονται οι καταθέσεις. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε στο περιβάλλον του, ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση υιοθετούσε πλήρως τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έριχνε όλα τα πολεμοφόδια στην μάχη (χρήμα στην αγορά), κανείς δεν εξασφαλίζει ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά.

Στην κυβέρνηση αναζητούν εργαλεία προκειμένου να πείσουν εκείνους που μπορούν να στηρίξουν την κατανάλωση. Στο πλαίσιο αυτό ίσως το επόμενο διάστημα να δοθούν και κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.