7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

To μεγάλο restart της 15ης Μαΐου - Κατάργηση SMS, παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας

To μεγάλο restart της 15ης Μαΐου - Κατάργηση SMS, παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας

Στραμμένο στο μεγάλο άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που αρχίζουν το ερχόμενο Σάββατο βρίσκεται η έχει η κυβέρνηση, στοχεύοντας αφενός στην έναρξη της σταδιακής επανεκκίνησης οικονομίας και κοινωνίας αφετέρου στην αποφυγή δημιουργίας μιας εικόνας εφησυχασμού που θα οδηγούσε σε χαλάρωση με δυσμενείς επιπτώσεις.

Η σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού και η κατάργηση των απαγορεύσεων στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα πάρουν «σάρκα και οστά» στις 15 Μαΐου είναι οι προκλήσεις των επόμενων ημερών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Στόχος είναι η επιστροφή σε μια μορφής σχετικής κανονικότητας να μη συνδυαστεί με το μήνυμα προς την κοινωνία ότι ο κορονοϊός εξαφανίστηκε, κάτι που θα οδηγήσει στην απόλυτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου δε θέλουν ούτε να ακούσουν, αφού σε μία τέτοια περίπτωση το πισωγύρισμα θα είναι τεράστιο.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωθυπουργικό γραφείο έχει δώσει ήδη εντολές στους συναρμόδιους υπουργούς να συνεργαστούν στενά με την επιτροπή των ειδικών προκειμένου οι πολίτες να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για τα επόμενα βήματα τους αναφορικά με τις μετακινήσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα απαιτηθούν ώστε να διασφαλιστεί ο κανόνας «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες είτε τη Δευτέρα είτε πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις γύρω από τη νέα «πραγματικότητα» που θα καταγραφεί μετά τις 15 Μαΐου.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την κατάργηση του SMS για να βγει κάποιος από το σπίτι του, την ώρα που οι τουρίστες θα μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται. Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο θα υποβάλλει αίτημα προς την επιτροπή για μετάθεση της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 στις 12 το βράδυ, με την απαγόρευση της μουσικής πάντως στην εστίαση να μένει για κάποιο διάστημα ακόμα.

Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν και παραμένει το ακριβές περιεχόμενο των όρων μετακινήσεων μεταξύ νομών. Αρχικά συζητήθηκε να επιτραπεί μόνο σε εμβολιασμένους, σκέψη που γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Το τί τελικά θα ισχύει από το ερχόμενο Σάββατο θα το μάθουμε εντός των επομένων ημερών, μετά και από τις προγραμματισμένες συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής προστασίας, του υπουργείου Υγείας και το Μεγάρου Μαξίμου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι όποιοι περιορισμοί θα υπάρξουν στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι μάλλον «χαλαροί», αφού δύσκολα θα μπορεί κάποιος να ελέγχει τη ροή από νομό σε νομό.