Το μεγάλο project ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, οι... 18 ενδιαφερόμενοι και η παραφωνία των χρηματιστών

Το μεγάλο project ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, οι... 18 ενδιαφερόμενοι και η παραφωνία των χρηματιστών

Ήδη ο αφέτης έδωσε το σύνθημα της έναρξης των διαδικασιών για τη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου της Διανομής της ΔΕΗ. Είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά. 

Αντικείμενο του ΔΕΔΔΗΕ είναι η λειτουργία , η συντήρηση και η ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ποιοτικής πρόσβασης των καταναλωτών στο δίκτυο του. 

Τα θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη του ΔΕΔΔΗΕ είναι σημαντικά.

Έχει πάγια περιουσιακά στοιχεία  συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η εισφορά της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ όλων των παγίων του δικτύου διανομής, του χρέους αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων που σχετίζονται με τα εισφερόμενα πάγια.  

Ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί ένα δίκτυο μήκους 240.000 χιλιομέτρων που εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες, με συνολικές καταναλώσεις της τάξεως των 43,19 GWh. 

Οι ετήσιες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ  ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά από το έργο της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών, με σύγχρονους τηλεμετρητές. Το συγκεκριμένο έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπερβαίνει σε κόστος τα 850 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα αναμένεται να συνεχιστούν οι επενδύσεις αναβάθμισης των παλαιών δικτύων, η δημιουργία νέων δικτύων, καθώς και το φιλόδοξο πρόγραμμα της χρησιμοποίησης της ραχοκοκαλιάς (backbone) του δικτύου για την ανάπτυξη δικτύου των οπτικών ινών (fiber optics). 

H ΔΕΗ έχει θέσει υψηλότατες προδιαγραφές για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, στον οποίο ως σύμβουλοι της εταιρείας, έχουν επιλεγεί η Goldman Sachs και η Eurobank.

Ανάμεσα στους μέχρι τώρα 18 ενδιαφερόμενους επενδυτές, συμμετέχουν τρεις επενδυτικοί οίκοι, που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες, θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν σε εταιρείες υποδομών (infrastructure funds), όπως η Blackrock, αλλά και μεγάλοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων.

Και ενώ οι πάντες, από την κυβέρνηση μέχρι την Διοίκηση της ΔΕΗ και από τους υποψήφιους αγοραστές μέχρι τους μικροεπενδυτές, αντιλαμβάνονται το μέγεθος, αλλά και τον συμβολισμό της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών (μη τραπεζικών) χρηματιστηριακών εταιρειών, προτείνει η πώληση να γίνει μέσα από το χρηματιστήριο. 

Η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ καταλήγει στο: «οι αποκρατικοποιήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στις περιπτώσεις συμμετοχής τυχόν στρατηγικών επενδυτών». 

Δυστυχώς η ανακοίνωση περνάει το λάθος μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα. Τι υπονοεί άραγε; Ότι δεν είναι διαφανείς οι διαδικασίες που ακολουθούνται; Ότι αντί για στρατηγικούς επενδυτές, η ΔΕΗ θα έπρεπε να πωλήσει το 49% σε μικροεπενδυτές και θεσμικούς επενδυτές του χρηματιστηρίου; Για να συγκεντρώσει απλά ένα τίμημα; Και να γράφουν προμήθειες οι χρηματιστηριακές, από τους τζίρους των συναλλαγών;

Όμως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και οι πωλήσεις σημαντικών πακέτων δεν γίνονται για οικονομικούς, ή ταμειακούς λόγους. Γίνονται για την ενδυνάμωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η ΔΕΗ δεν περιμένει να μεταβιβάσει το ποσοστό του 49% σε μικροεπενδυτές ή σε θεσμικούς επενδυτές. Το project της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι οικονομικό ούτε για τη ΔΕΗ, αλλά ούτε και για τη χώρα. Είναι βαθιά στρατηγικό. Έχει όμως και έναν εμβληματικό χαρακτήρα, διότι αποτελεί μια πρόσκληση – πρόκληση προς τους ξένους στρατηγικούς και λοιπούς επενδυτές, να αντικρύσουν την Ελλάδα μέσα από ένα άλλο πρίσμα και μια άλλη οπτική.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο διπλασιασμός των ξένων επενδύσεων μέχρι το 2023. Πόσο πιο καθαρά να το πει; Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ.

Θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικό για την αγορά μας και τον Σύνδεσμο των χρηματιστών αντί για το «Μάννα εξ Αποκρατικοποιήσεων», να αναζητήσουν το απαραίτητο για τη επιβίωση τους Μάννα, από τις εισαγωγές νέων δυναμικών εταιρειών στο χρηματιστήριο. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.