To μεγάλο comeback του τουρισμού - Αυξημένες πτήσεις προς την Ελλάδα και τον Αύγουστο

To μεγάλο comeback του τουρισμού - Αυξημένες πτήσεις προς την Ελλάδα και τον Αύγουστο

Την κούρσα του τουρισμού κερδίζει η Ελλάδα κάνοντας, όπως όλα δείχνουν τη μεγάλη ανατροπή. Τα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, όπως είχε γράψει το Liberal, επιβεβαιώνουν και τα νεότερα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, για τις διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.

Συγκρίνοντας τις μετακινήσεις με εκείνες του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφει τη δεύτερη μικρότερη πτώση, της τάξης του 15%, όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα πρόπερσι. Κινείται δηλαδή στα επίπεδα του 85% εκείνης της χρονιάς, πολύ πάνω απ’ ότι άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί αερολιμένες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μερικοί από τους πλέον νευραλγικούς κόμβους στην Ευρώπη, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Άμστερνταμ, καταγράφουν για το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου, «βουτιά» μεταξύ 28 και 37%.

Τα στοιχεία της Eurocontrol φανερώνουν ότι η Ελλάδα κατετάγη 7η στην πτητική κίνηση στις 11 Αυγούστου, πίσω από πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία. Και ότι είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πτήσεων (+7%) σε βάθος δύο εβδομάδων. Μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο (+12%) είχε ταχύτερη αύξηση των αφίξεων και των αναχωρήσεων εκείνο το 14ήμερο.

Η παράλληλη «άνοδος» Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτελεί σύμπτωση. Τα δρομολόγια των Ryanair και easyJet ανάμεσα στις δύο χώρες αποτέλεσαν παράγοντα - κλειδί στην αύξηση των συνολικών πτήσεων των δύο αερομεταφορέων τις δύο εβδομάδες έως τη 11η Αυγούστου.

Τα στοιχεία της Eurocontrol έρχονται στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας OAG.

Σύμφωνα με την OAG, μολονότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι η αυγουστιάτικη επιβατική κίνηση ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα του 2019.