Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Γιάννης Μαντζίκος
-A +A

Το «μακρύ χέρι» της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή και η ιαπωνική οργή

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Το «μακρύ χέρι» της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή και η ιαπωνική οργή

Η Ιαπωνία και οι εταιρείες της δεν φαινόταν να αποτελούν προσφιλή στόχο για τους διαβόητους Ρώσους χάκερ οι οποίοι έχουν επιτεθεί κατ επανάληψη  στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μια πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Ιαπωνίας αποκάλυψε όμως, ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, η SoftBank είχε πέσει θύμα επιχειρήσεων χάκερ οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τη Κεντρική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ρωσίας (ή GRU).

Η  ομάδα των χάκερ, γνωστή και ως «Fancy Bear» από τους ερευνητές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, ήταν εκείνη που είχε επιτεθεί στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, στο πλαίσιο της υπόθεσης Russia gate, η οποία αποτέλεσε θέμα έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της Ιαπωνικής κυβέρνησης, η Softbank Group Corporation, είχε γνωστοποιήσει ότι ένας από τους πρώην υπαλλήλους της συνελήφθη ως ύποπτος για διαρροή πληροφοριών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας Γιουτάκα Αράκι θεωρείται ύποπτος για την παροχή πληροφοριών στον Αντονιν Καλίνιν, τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της ρωσικής εμπορικής αντιπροσωπείας στην Ιαπωνία, έναντι χρηματικής αμοιβής, όπως τουλάχιστον αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei επικαλούμενη την αστυνομία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, ο Καλίνιν είναι κατάσκοπος μιας εκ των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι αναζητώντας τα αίτια της ρωσικής εμπλοκής, στράφηκαν προς το ενδεχόμενο αυτή να αφορά τα δίκτυα 5G, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη. Εν τέλει, οι αρχές της Ιαπωνίας κατέληξαν ότι οι Ρώσοι απλά συλλέγουν πληροφορίες για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Japan Times.

Οι δεσμοί άλλωστε μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας εξακολουθούν να είναι τεταμένοι εξαιτίας της μακροχρόνιας διένεξης που υπάρχει για την κυριότητα των νησιών Κουρίλων, τα οποία είχαν καταληφθεί από τον σοβιετικό στρατό τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει πάντως την οργή των Ιαπώνων, αφού στα τοπικά μέσα γίνονται εκτενείς αναφορές για τη "αόρατη" παρουσία των Ρώσων χάκερ σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο φόβος της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε έχει να κάνει και με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, τους οποίους διοργανώνει η πρωτεύουσα της χώρας το Τόκυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από όλες τις διεθνείς οργανώσεις για σκάνδαλο ντόπινγκ την ώρα που προσπάθησε κατ' επανάληψη να υποκλέψει πληροφορίες για το θέμα από την διεθνή αρμόδια επιτροπή WADA. Μια ενδεχόμενη, μεγάλη ρωσική παρέμβαση στα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων θα αποτελούσε αλλωστε καταστροφή και πλήγμα στην εθνική υπερηφάνεια των Ιαπώνων. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα