7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Βουλγαρία: Το κυβερνών κόμμα αυξάνει το προβάδισμά του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής

Το κυβερνών κόμμα αυξάνει το προβάδισμά του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής

Το βουλγαρικό κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα GERB αύξησε το προβάδισμά του έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, όμως αναμένεται ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία, καθώς μικρότερα κόμματα φαίνεται να κερδίζουν έδρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ωστόσο, με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται στη χώρα, η αναμενόμενη συμμετοχή μπορεί να κυμανθεί από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους μέχρι λιγότερους από ένα τρίτο, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την πρόβλεψη του αποτελέσματος, ανέφερε η ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Alpha Research.

Η δημοσκόπησή της έδειξε πως 28,1% των Βουλγάρων, που σκοπεύουν να ψηφίσουν την Κυριακή, υποστηρίζουν το GERB, επικεφαλής του οποίου είναι ο τρεις φορές προωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ 19,8% υποστηρίζουν το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Επτά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν έδρες στο 240μελές κοινοβούλιο, έδειξε η δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε από τις 27 ως τις 30 Μαρτίου σε δείγμα 1.007 ανθρώπων. Αυτό σημαίνει πως κανένας από τους μεγάλους παίκτες δεν βρίσκεται σε πορεία για έναν ξεκάθαρο πλειοψηφικό συνασπισμό.

Δεδομένης της ανησυχίας γύρω από την Covid-19, η εταιρεία δημοσκοπήσεων αναφέρει πως η συμμετοχή μπορεί να κυμανθεί από 2,1 έως 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2017 στη χώρα αυτή, που είναι η φτωχότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν ο φόβος της μόλυνσης επικρατήσει την ημέρα των εκλογών, μπορεί η εικόνα να είναι πολύ διαφορετική απ' αυτή που βλέπουμε τώρα», ανέφερε σε δήλωσή της η Alpha Research.

Ο υπουργός Υγείας Κοσαντίν Ανγκέλοφ δήλωσε σήμερα πως η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της Covid-19, με περισσότερα από 4.200 νέα κρούσματα την ημέρα και πάνω από 10.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία. Οι αρχές χαλαρώνουν μερικούς περιορισμους, επικαλούμενες την αύξηση των εμβολιασμένων και αυτών που έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, μια χαμηλή συμμετοχή θα βοηθούσε κόμματα με ισχυρή βάση υποστήριξης και θα επέτρεπε επίσης να μπουν στο κοινοβούλιο μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στο όριο. Μια υψηλότερη συμμετοχή θα βοηθούσε τα κόμματα διαμαρτυρίας να κερδίσουν περσσότερες έδρες, πρόσθεσε.

Το GERB έχει ανακτήσει υποστήριξη μετά τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς το περασμένο καλοκαίρι. Οι Σοσιαλιστές καταγράφουν πτώση 3,7%, καθώς η εκλογική βάση τους, που αποτελείται από πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει εξαιτίας των φόβων για την Covid-19.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα κατά της ελίτ «Υπάρχει τέτοιος λαός», του οποίου ηγείται ο τηλεοπτικός παρουσιαστής τοκ σόου και τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, βρίσκεται στο 12,7%. Το κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας βρίσκεται στο 12,5% και ο συνασπισμός Δημοκρατική Βουλγαρία στο 6,3%.

Ένας κεντροαριστερός συνασπισμός με την ονομασία «Έξω η Μαφία!», που προέκυψε μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αναμένεται να κερδίσει 6% των ψήφων και το εθνικιστικό κόμμα VMRO βρίσκεται στο 4%, που αποτελεί το όριο για να εκλέξει βουλευτές, έδειξε η δημοσκόπηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ