Το κυβερνητικό δόγμα ανομίας και ανοχής έφερε θύματα

Το κυβερνητικό δόγμα ανομίας και ανοχής έφερε θύματα

Της Νικολέττας Μουτούση 

Συνθήκες ανομίας και επιθέσεων ακόμη και σε ανυποψίαστους τουρίστες επικρατούν στο κέντρο της Αθήνας, όπως επιβεβαιώνει και το προχθεσινό περιστατικό ληστείας στου Φιλοπάππου, που είχε τραγική κατάληξη τον θάνατο ενός 25χρονου.

Μπορεί η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική να οδήγησε εκτός κυβέρνησης τον κ. Τόσκα, ωστόσο το δόγμα ανοχής και απουσίας αστυνόμευσης που καλλιέργησε στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την πλήρη κάλυψη βέβαια του Μεγάρου Μαξίμου, κυριαρχεί δυστυχώς ακόμη.

«Δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο» ήταν η επιτομή του κ. Τόσκα για διάφορα περιστατικά βίας, αλλά η κυβερνητική αδράνεια στη φύλαξη σημείων στα οποία έχουν καταγραφεί στο παρελθόν περιστατικά επιθέσεων και κλοπών οδήγησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης στη συμπλοκή του 25χρονου, ο οποίος είχε ανέβει στου Φιλοπάππου με μία 23χρονη φίλη του από την Πορτογαλία, με τρεις ληστές.

Σύμφωνα με τις περιγραφές της 23χρονης, οι τρεις άγνωστοι τους πλησίασαν και υπό την απειλή μαχαιριού της αφαίρεσαν την τσάντα και κινητά τηλέφωνα, καθώς και άλλα χρήματα που είχε ο 25χρονος. Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες -εάν δηλαδή στη διάρκεια της συμπλοκής γλίστρησε ή οι ληστές τον έσπρωξαν- ο νεαρός έπεσε από τα βράχια από ύψος 20 μέτρων και έχασε τη ζωή του.

Τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας, πάντως, το θύμα δεν εμφανίζει τραύματα από μαχαίρι και ο θάνατός του δείχνει να προήλθε από χτύπημα στο κεφάλι κατά την πτώση. Στην κατάθεσή της η 23χρονη Πορτογαλέζα δεν μπόρεσε να ρίξει φως στις συνθήκες της πτώσης του φίλου της, ενώ δεν αναγνώρισε και κάποιον από τους 8 αλλοδαπούς που βρέθηκαν στην περιοχή χωρίς χαρτιά και είχαν προσαχθεί από την αστυνομία.

Ανάλογα περιστατικά στην περιοχή έχουν συμβεί κατ'' επανάληψη, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα όπως στο προχθεσινό επεισόδιο. Στα τέλη Ιανουαρίου ένας Ινδός τουρίστας και δύο Ελληνίδες φίλες του έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν τους επιτέθηκε συμμορία Ρομά.

«Ήθελα να τραβήξω μια φωτογραφία με φόντο την Ακρόπολη και αποφασίσαμε να πάμε στο λόφο του Φιλοπάππου. Κάναμε λάθος επιλογή γιατί είχε αρχίσει να νυχτώνει. Ξαφνικά μέσα από τους θάμνους εμφανίστηκαν 4 άτομα ηλικίας από 20 έως 25 ετών και ήρθαν καταπάνω μας. Χωρίς να πουν τίποτα, ήρθαν, μας έπιασαν και τράβηξαν τα κινητά από τα χέρια μας. Μόλις προσπάθησα να αντισταθώ, ο ένας μου έριξε μία μπουνιά στο πρόσωπο. Έσπασαν τα γυαλιά μου και μπήκαν κομμάτια από τα κρύσταλλα στα μάτια μου» ήταν η περιγραφή του νεαρού Ινδού, ενώ τη μία από τις φίλες του την είχαν ακινητοποιήσει και τη δεύτερη τη χτυπούσαν με γροθιές.

Στις αρχές Μαρτίου μία 26χρονη νοσηλεύτρια βρέθηκε στου Φιλοπάππου μαζί με φίλο της από τη Θεσσαλονίκη. Τρεις αλλοδαποί τούς προσέγγισαν, τους απείλησαν με μαχαίρια και τους ζήτησαν τα λεφτά τους και τα κινητά. «Άρχισαν να μας ψάχνουν. Ο φίλος μου του είπε πάρτε ό,τι θέλετε, μόνο μη μας κάνετε κακό. Μας πήραν τα κινητά τηλέφωνα και όσα χρήματα είχαμε πάνω μας» περιέγραψε η 26χρονη.

Την αμέσως επόμενη μέρα, μία παρέα έξι νεαρών αγοριών και κοριτσιών δέχθηκε επίθεση στην περιοχή από 10 άτομα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό με μαχαίρι ενός 19χρονου που προσπάθησε να αντισταθεί. Λίγες ώρες αργότερα, μία ομάδα τεσσάρων ατόμων ξυλοκόπησε και λήστεψε ένα ζευγάρι που κινούνταν στου Φιλοπάππου.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, όταν ζευγάρι νεαρών τουριστών δέχθηκε επίθεση με ρόπαλα και μαχαίρια από δύο άτομα, ενώ συνεργοί τους βρίσκονταν σε μικρή απόσταση.

Εκρηκτική κατάσταση

Μπροστά στα δεκάδες περιστατικά επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή Φιλοπάππου και Ακρόπολης, τον περασμένο Απρίλιο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εξήγγειλε την αποστολή ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή, ενώ κατόπιν εορτής είχε ανακοινώσει και την αναβάθμιση της αστυνόμευσης και την αποδέσμευση αστυνομικών από την ασφάλεια προσώπων.

Ωστόσο, όπως είχαν επισημάνει από τότε οι ίδιοι οι αστυνομικοί «απέχουμε παρασάγγες όχι από το ιδεατό, αλλά από το κοινά παραδεκτό και επιβαλλόμενο μοντέλο αστυνομίας, τάξης και ασφάλειας». Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γίνονται συλλήψεις, αλλά συχνά αφήνονται ελεύθεροι.

Η κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα είχε προκαλέσει προ μηνός την έκρηξη του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. «Θα μπορούσε να είναι πολιτική υποκρισία. Θα μπορούσε να είναι αδιαφορία, ίσως και ανικανότητα. Δεν χωράει πια, όμως, καμία αμφιβολία ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή. Η κυβέρνηση παραδίδει την Αθήνα σε θλιβερές μειοψηφίες, που επιδιώκουν να γίνουν κράτος εν κράτει, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας», τόνιζε ο κ. Καμίνης.

Οι συμμορίες που δρουν στην περιοχή είναι κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, καθώς και ομάδες Ρομά.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 17 Αυγούστου.