Το κρίσιμο τετ α τετ Μπλίνκεν – Λαβρόφ στη Γενεύη, αποχώρηση ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία ζήτησε η Μόσχα

Το κρίσιμο τετ α τετ Μπλίνκεν – Λαβρόφ στη Γενεύη, αποχώρηση ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία ζήτησε η Μόσχα

Στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπλίνκεν και Λαβρόφ στράφηκαν τα βλέμματα παγκοσμίως, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Μόσχα, στο πλαίσιο των εγγυήσεων που ζητά από τη Δύση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, απαιτεί αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία.

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά το πέρας της συνάντησης.

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και στέλνει όπλα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Μόσχα απαιτεί να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δηλαδή να επιστρέψει η δυτική συμμαχία στη δομή που είχε το 1997.

Δεν περιμένει καθοριστική εξέλιξη ο Λαβρόφ

 

Κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του ο Λαβρόφ τόνισε ότι δεν περιμένει καθοριστική εξέλιξη κατά τη σημερινή συνάντηση, ενώ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδιο εισβολής.

Καθισμένος απέναντί του, ο Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Υπερδυνάμεις στην «πίσω αυλή»

 

Την Πέμπτη, ο Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει και πάλι τη Μόσχα για βαριές συνέπειες, αν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα σύνορα, ωστόσο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή. 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταθέσει τα αιτήματά του προς τη Δύση, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Απαιτεί επίσης, η δυτική αμυντική συμμαχία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές της ασκήσεις, καθώς και την αποστολή όπλων στην ανατολική Ευρώπη, την οποία η Μόσχα βλέπει ως την πίσω αυλή της. 

Η χερσόνησος της Κριμαίας

 

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία το 2014.  Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο με αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές κοντά στα σύνορα.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων και έχει οδηγήσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Συζητήσεις στο Βερολίνο

 

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών ΗΠΑ και Ρωσίας ήρθε σε συνέχεια του κύκλου συναντήσεων του Α. Μπλίνκεν, με σκοπό να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μετά από συζητήσεις στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους την Πέμπτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μας έσυρε όλους πίσω σε πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος και αυτή η πόλη χωρίστηκαν στα δύο. ... με την απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων».

Σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα θα πρέπει να αναμένει ότι θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα», διαμήνυσαν από την πλευρά τους ο γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον.

«Όχι» σε νέα ένταση

 

Σε μία κίνηση εκτόνωσης της έντασης πάντως, το Κρεμλίνο αντέδρασε ψυχρά σε πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική Βουλή για να αναγνωρίσει δύο ρωσόφιλες αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, είναι σημαντικό να αποφευχθούν βήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις.

Σημειώνεται ότι η έντονη διπλωματική προσπάθεια άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς των Μπλίνκεν και Λαβρόφ. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων.

Μολονότι η συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, η δια ζώσης συνάντηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο ώρες.