Σχολεία: Το κρίσιμο τεστ - Τι πρέπει να γνωρίζετε, ποιοι μαθητές μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα

Το κρίσιμο τεστ - Τι πρέπει να γνωρίζετε, ποιοι μαθητές μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα

Το τεστ είναι πρωτόγνωρο. Χρήση μάσκας υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο. Αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία. Διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη. Καθαρισμός των τάξεων κατά την λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων. Δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.). Αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων. 

Είναι το νέο τοπίο λειτουργίας των σχολείων που κάνει πρεμιέρα αύριο. Έρχεται σε μια στιγμή όπου ευτυχώς τα στοιχεία των τελευταίων ημερών καταγράφουν μια επιπέδωση της καμπύλης με σταθερά κρούσματα μεταξύ 200 και 300, αλλά και ημέρες με πιο χαμηλούς αριθμούς. Η εικόνα αντανακλά μάλλον την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου. Τίποτα φυσικά δεν προδικάζει την συνέχεια και πως όλα αυτά θα αποτυπωθούν στον αστικό ιστό και φυσικά τι θα συμβεί με τα σχολεία.

Στο καλό σενάριο η τήρηση των μέτρων στα σχολεία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και η διασπορά της νόσου θα συγκρατηθεί. Στο κακό, ναι μεν θα διατηρηθεί ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά υπάρχει κίνδυνος τα σχολεία να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής της λοίμωξης. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητο τα παιδιά να φορούν μάσκες στα σχολεία παντού.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Ποιοι μπορούν να απουσιάζουν

Το «εργαλείο» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα συνεχίσει να υφίσταται για τα σχολεία, για τις περιπτώσεις που απαιτείται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.»

Υπενθυμίζεται ότι κατά το αυριανό πρώτο «κουδούνι» στα σχολεία υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου δεν θα λειτουργήσουν.

Η Υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

- αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

- αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

To πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στο σχολείο

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα περιλαμβάνει:

- Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
- Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
- Διανομή μάσκας ανά μαθητή
- Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
- Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
- Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς

Για τα νηπιαγωγεία θα ακολουθηθεί παρόμοιο πρόγραμμα:

- Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ

- Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)

- Διανομή μάσκας ανά μαθητή

- Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, αυτός θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και καλά αεριζόμενο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.

Αν το τεστ σε παιδί ή εκπαιδευτικό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εντός 24 ωρών. Εάν, βέβαια, βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου, όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Τότε, εκείνος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.