Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας πούλησε μετοχές των ΗΠΑ αξίας 3 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας πούλησε μετοχές των ΗΠΑ αξίας 3 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας μείωσε την έκθεσή του σε βορειοαμερικανικές μετοχές κατά 3 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο, πουλώντας κάποια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) και μετοχές αρκετών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Berkshire Hathaway.

Το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων (PIF) είχε στις 30 Σεπτεμβρίου στην κατοχή του αμερικανικές μετοχές αξίας 7,05 δισ. δολαρίων σε σύγκριση με σχεδόν 10,12 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο. Το Ταμείο μείωσε τα EFTs στα 1,96 δισ. δολάρια έως το τέλος Σεπτεμβρίου, από σχεδόν 4,7 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο.

Τους τελευταίους μήνες, το κρατικό επενδυτικό ταμείο είχε αυξήσει τις μειοψηφικές τοποθετήσεις σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων πετρελαϊκές εταιρείες, επωφελούμενο από την αδυναμία της αγοράς λόγω της πανδημίας.

Το PIF, που διαχειρίζεται πόρους ύψους 360 δις. δολαρίων, ακολουθεί μία διπλή στρατηγική – δημιουργία ενός διεθνούς χαρτοφυλακίου επενδύσεων και επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο που θα διευκολύνουν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Πηγή: Reuters