Το κρας τεστ για τις μετακινήσεις

Το κρας τεστ για τις μετακινήσεις

Η εικόνα της πρώτης ημέρας, την Δευτέρα, ήταν ενθαρρυντική όπως αναγνώρισαν όλοι οι αρμόδιοι με την πλειοψηφία των πολιτών να ακολουθεί τις οδηγίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κίνηση και σήμερα στους δρόμους εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά το ζητούμενο είναι όσοι μετακινούνται να μπορούν να το δικαιολογήσουν βάσει των σχετικών προβλέψεων.

Από νωρίς σήμερα το πρωΐ αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και άλλα σημεία της Αθήνας. Ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη όπου έλεγχοι γίνονται μεταξύ άλλων στην παραλία, στο δρόμο προς Χαλκιδική, αλλά και στη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ και στην Πάτρα καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι και στις εθνικές οδούς, όπου εάν εντοπιστούν οδηγοί που δεν διαθέτουν έγγραφα οι αρχές τους αναγκάζουν σε αναστροφή προς την περιοχή προέλευσης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα υπήρξαν περιπτώσεις επιβολής προστίμων για παραβάσεις όπου για παράδειγμα σε αυτοκίνητο επέβαιναν πάνω από δύο επιβάτες. Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα το πρωί ξεπέρασαν τα 160, με τους παραβάτες στις περισσότερες περιπτώσεις να μην διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα (βεβαίωση κυκλοφορίας ή αστυνομική ταυτότητα).

Βρέθηκαν οδηγοί χωρίς τα έγγραφα αυτά, αλλά και άτομα που έκαναν τζόκινγκ, ενώ υπήρξαν και ακραίες περιπτώσεις όπως αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα, κάποιος οδηγός που βρέθηκε σε άλλο νομό από εκείνον του τόπου κατοικίας του ή ακόμη και οδηγός που είχε βεβαίωση για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ αλλά εντοπίστηκε 60 χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του.

Ενθαρρυντικά πάντως υπήρξαν τα στοιχεία της πρώτης ημέρας από τη λειτουργία του 13033 όπου οι πολίτες μπορούν να στέλνουν SMS για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση μετακίνησης και στο οποίο υπήρξαν πάνω από ένα εκατομμύριο μηνύματα την Δευτέρα.

«Στο 13033 είχαμε πάνω από 1.000.000 μηνύματα. Πλέον στην πλατφόρμα forma.gov.gr υπάρχει και η δυνατότητα της φόρμας στα αγγλικά. Για να είναι έγκυρο ένα μήνυμα, χρειάζεται μόνο τον αριθμό, το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση. Το SMS είναι δωρεάν και δεν κρατούνται δεδομένα στην κυβέρνηση ή στους τηλεποικοινωνιακούς πάροχους. Το μήνυμα δρα σαν απόκομμα, αντί του χαρτιού», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης στο Mega.

«Υπάρχει η δυνατότητα του SMS, οι φόρμες ή ακόμα και μια λευκή κόλλα χαρτί που μπορεί κάποιος να γράψει χειρόγραφα και να βάλει την υπογραφή του. «Προσθέσαμε την τεχνολογία ως κομμάτι ενδυνάμωσης του πολίτη, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα.  Προσπαθούμε να σκεφτόμαστε πιο καινοτόμα» πρόσθεσε.

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Είμαστε πολύ κοντά στη μέγιστη δυνατή αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Οι επιλογές που υπάρχουν μας δίνουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να μην παραλύσει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία» σημείωσε στον ΑΝΤ1.

«Εκεί θα μείνουμε αυτήν τη στιγμή. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης και άλλων πτήσεων είναι και αυτό περιορισμένο. Άρα από εδώ και πέρα μιλάμε για πολύ μικρές κινήσεις, αν χρειαστεί να γίνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβόμαστε το πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών μένοντας στο σπίτι» ανέφερε.