Το κοίτασμα «Καλυψώ» προσομοιάζει με το «Zor»

Το κοίτασμα «Καλυψώ» προσομοιάζει με το «Zor»

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ωστόσο, ο υπουργός μετέθεσε για την επόμενη βδομάδα τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» το κοίτασμα στον στόχο «Καλυψώ» προσομοιάζει «πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Zor» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε ποιότητα, δηλαδή σε γενικές γραμμές, εάν ληφθεί ένα ίδιο τμήμα του «Zor» σε μεγέθη και ένα του «Καλυψώ», το δεύτερο περιέχει κάπως περισσότερους υδρογονάνθρακες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα πρώτα στάδια της επαφής του γεωτρύπανου με το κοίτασμα, υπήρξε σχετική απογοήτευση, αφού βρέθηκε αέριο αλλά σε ιζηματογενή πετρώματα, που λόγω της πολύ χαμηλής διαπερατότητας δεν επέτρεπαν ελπίδες για υπολογίσιμο κοίτασμα, ενώ δεν επιβεβαίωνε τον στόχο τύπου «Zor» με ανθρακικά άλατα σε αρχέγονους υφάλους.

Ωστόσο, όταν το γεωτρύπανο έφτασε μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έδειξε ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι ειδικοί της ΕΝΙ, κοίτασμα τύπου «Zor» και μάλιστα πέραν των αισιόδοξων αποκλίσεων στις φόρμουλες των ειδικών. Η γεώτρηση έγινε σε σημείο, που το βάθος της θάλασσας είναι 1.902 μέτρα και έφτασε σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων κάτω από τον βυθό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» είναι ότι εκτείνεται από το τεμάχιο 6 όπου βρίσκεται το κυρίως «σώμα» του κοιτάσματος και σχετικά αρκετά εντός του τεμαχίου 10 του οποίου τα δικαιώματα έχουν η ExxonMobil - Qatar Petroleum, όπως και στο 11 της εταίρου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, της TOTAL, αλλά και στο τεμάχιο 7 που δεν έχει διατεθεί στις αδειοδοτήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση του κοιτάσματος φτάνει περίπου μέχρι και το 35% αυτής του αιγυπριακού κοιτάσματος , γι'' αυτό και, αν και πολύ συντηρητικά και συγκρατημένα για την ώρα, οι ειδικοί μιλούν για πιθανότητα ενός «μικρού Zor».

Εντός των επόμενων ωρών, το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα πάρει πορεία προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 6.

O υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι είναι «πολύ ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόοδο των εργασιών στον στόχο και πρόσθεσε «τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως έχουν σχεδιαστεί».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για ποιο λόγο γίνονται δηλώσεις για το θέμα την παραμονή των εκλογών, ο υπουργός απάντησε: «διότι κτίστηκε η προσδοκία ότι ήρθα να ενημερώσω τον πρόεδρο και αναμένονταν ανακοινώσεις».

Είμαστε, είπε, σε συνεννόηση με τις εταιρείες (ΕΝΙ και Total) και είναι πολύ πιθανόν, πρόσθεσε, οι ανακοινώσεις να γίνουν την ερχόμενη βδομάδα.

Ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το κοίτασμα, προσθέτοντας ότι είναι πολύπλοκη η μορφολογία του συγκεκριμένου στόχου, ώστε να χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται «για παρομοίου τύπου γεωλογία» με το Αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζοr» και πρόσθεσε ότι δεν θα μιλήσει ούτε για ποσότητες, ούτε για οτιδήποτε άλλο.

Σε ερώτηση για το πώς προχωρά η διαχείριση του θέματος, είπε ότι «η διαχείριση είναι ως είχε προγραμματιστεί. Θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση, όπως τεχνικά έχει σχεδιαστεί και ακολούθως το γεωτρύπανο θα προχωρήσει στον επόμενο στόχο που είναι το τεμάχιο 3, το 'Σουπιά''».

Ο Κύπριος υπουργός είπε ότι πολύ πιθανόν οι ανακοινώσεις των εταιρειών στα χρηματιστήρια να γίνουν την ερχόμενη βδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ