Το Klubradio σταματά να εκπέμπει λόγω της επίθεσης του Ορμπάν στα ανεξάρτητα ΜΜΕ
Ουγγαρία

Το Klubradio σταματά να εκπέμπει λόγω της επίθεσης του Ορμπάν στα ανεξάρτητα ΜΜΕ

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο ανεξάρτητος ουγγρικός ραδιοφωνικός σταθμός Klubradio θα σταματήσει να εκπέμπει στα ραδιοκύματα μια εξέλιξη την οποία οι ακροατές του αποδίδουν στη καταστολή που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο των Μέσων Ενημέρωσης (NMHH), ένα όργανο το οποίο συστάθηκε το 2011 από τον Ορμπάν, αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια εκμετάλλευσης του ραδιοφωνικού σταθμού, η ισχύς της οποίας λήγει στις 14 Φεβρουαρίου. Το πανίσχυρο αυτό όργανο δηλώνει ότι ο ραδιοσταθμός υπέβαλε δύο φορές εντός ενός έτους διοικητικά έγγραφα με καθυστέρηση.

Το Klubradio, το οποίο άρχισε να εκπέμπει στην δεκαετία του 1990, αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σειρά εμποδίων και δικαστικών αγώνων για να κατορθώσει να παραμείνει σε λειτουργία.

Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία αναγκάσθηκαν να κλείσουν ή κατελήφθησαν από ανθρώπους του κύκλου εξουσίας. Μια ακόμα τέτοια περίπτωση ήταν η διαδικτυακή σελίδα Index την οποία απέκτησε φιλοκυβερνητικός επιχειρηματίας.

Η Ουγγαρία κατέχει την 89η θέση από τις 180 στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Στο τέλος του 2018, οι Βρυξέλλες κίνησαν διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για κατάφωρη παραβίαση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας την έκπτωση του πλουραλισμού στην ενημέρωση στην Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε την διακοπή της λειτουργίας του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας, μία απόφαση «που αυξάνει τις ανησυχίες» για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην χώρα.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία σε εκθέσεις για το κράτος δικαίου. Η υπόθεση του Klubradio αυξάνει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.