Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές των ομολόγων

Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές των ομολόγων

 To 2021 θα είναι γενικά μια δύσκολη χρονιά για τα ομόλογα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο  απαιτείται προσεκτική επιλογή εκδοτών και εκδόσεων και στόχευση στο εισόδημα από τα κουπόνια και όχι τις  υπεραξίες, καθώς οι τελευταίες θα είναι δύσκολες σε μια αγορά όπου οι αποδόσεις θα διορθώνουν σταδιακά σε υψηλότερα επίπεδα λόγω πληθωρισμού (σ.σ οι τιμές δηλαδή θα πέφτουν).

O φόβος για υπερθέρμανση της οικονομίας ενόψει της υποχώρησης της πανδημίας(;) ήταν ο κύριος λόγος που ταλαιπώρησε τις αγορές των ομολόγων από τις αρχές  του  έτους.

 Ο φόβος για την επερχόμενη άνοδο του πληθωρισμού προκάλεσε  την υποχώρηση των τιμών των  πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, αρχής γενομένης στις ΗΠΑ.

 Οι ευρωπαϊκοί κρατικοί τίτλοι επηρεάστηκαν λιγότερο, με αποτέλεσμα το spread των αποδόσεων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής να διευρυνθεί υπέρ των ευρωπαϊκών, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Στον κόσμο των εταιρικών ομολόγων οι απώλειες ήταν λελογισμένες. Όπως επίσης και στα ομόλογα των Αναδυόμενων αγορών, τα High Yields τα subordinated και Tier 1.

Τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τις διαβεβαιώσεις των Κεντρικών Τραπεζών ότι τα όποια σημάδια έξαρσης του πληθωρισμού αναμένεται να είναι βραχυπρόθεσμα και ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξει για την επόμενη 2ετία, η εικόνα στην ομολογιακή αγορά άρχισε να βελτιώνεται και οι τιμές να ανακάμπτουν ελαφρώς.

Η ανάκαμψη αυτή όμως μέχρι στιγμής είναι κάτι παραπάνω από ασθενής, με αποτέλεσμα το αμερικανικό δεκαετές να φλερτάρει ακόμα το ψυχολογικό όριο του 1,75% διατηρώντας, όμως αποδόσεις άνω του 1,55%.  

Βλέπετε στην αποκλιμάκωση αυτή βοήθησαν  μεν για άλλη μια φορά οι  προ δύο ημερών δηλώσεις του προέδρου της Fed J. Powell, ο οποίος ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει «λίγο υψηλότερο πληθωρισμό» κατά το τρέχον έτος, η άνοδος των τιμών όμως μέχρι στιγμής είναι πεπερασμένη, καθώς  ο Κεντρικός Τραπεζίτης επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεσμεύεται να ελέγξει οποιαδήποτε παρατεταμένη υπέρβαση του ορίου του 2%.  Σκωτσέζικο ντους εν ολίγοις, καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης για πρώτη φορά έκανε νύξεις για πιθανή παρατεταμένη εμφάνιση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι  αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων πλέον δοκιμάζουν  βασικά μακροπρόθεσμα επίπεδα τεχνικής αντίστασης, η διάρρηξη των οποίων θα βάλει τέλος σε μια τριετή πτωτική τάση.

Θα μπορέσει η εικόνα να ανατραπεί από την ανησυχία σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων προβληματίζει όσον αφορά την ανθεκτικότητα αυτών στα εμβόλια που υπάρχουν μέχρι στιγμής; To πολύ κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα είναι στην ουσία το καλό σενάριο για τα ομόλογα –σε μεσοπρόθεσμη βάση-   καθώς θα στρέψει εκ νέου  τους  επενδυτές σε τοποθετήσεις  χαμηλότερου ρίσκου.

Στο καλό σενάριο όμως, η εικόνα θα δυσκολέψει πολύ για τα ομόλογα.

Μάλιστα όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι επενδυτές υποτιμούν τις προοπτικές του πληθωρισμού, ο οποίος ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του σε πολλές πρώτες ύλες και είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην τσέπη των καταναλωτών.

 Ο David Roche, πρόεδρος της Independent Strategy, της  εταιρείας επενδύσεων που  παρέχει στους θεσμικούς επενδυτές εκτενή έρευνα για την παγκόσμια στρατηγική και την κατανομή περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε χθες  στο CNBC ότι το ποσοστό πληθωρισμού των ΗΠΑ, το οποίο διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο  2,6% από 1,7% τον Μάρτιο του 2020, μπορεί να αυξηθεί πολύ υψηλότερα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η δική μου άποψη είναι ότι θα δούμε πληθωρισμό πιθανότατα 3 ή 4% στα μέσα του επόμενου έτους και αυτό είναι απολύτως ασυμβίβαστο, για παράδειγμα, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ πέριξ του 1,6%. Αυτή η απόδοση, θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί».

Τα σχόλια του Roche προς το παρόν μπορεί να είναι υπερβολικά, καλό θα ήταν όμως οι επενδυτές τον ομολόγων να τα  κρατήσουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, καθώς  αντιπροσωπεύουν τους φόβους παραγόντων της αγοράς ότι οι υψηλές τιμές θα επιμείνουν επηρεάζοντας τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και τα εταιρικά περιθώρια και εν τέλη θα περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η αγορά των ομολόγων είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην πιθανότητα μιας τέτοιας προοπτικής.

Όμως κατά την άποψη της στήλης, προς το παρόν δεν θα δούμε δραματική αύξηση των αποδόσεων, για τον απλούστατο λόγο ότι  πληθωρισμός ως συνέπεια της ανάπτυξης και της αυξημένης ζήτησης είναι ένας υγιής πληθωρισμός. Για να δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και στην αναχρηματοδότηση του χρέους κυβερνήσεων και εταιριών, θα πρέπει ο πληθωρισμός και τα επιτόκια να ξεφύγουν πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι οι Κεντρικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν μια αναταραχή στην αγορά των ομολόγων και δεν αναφερόμαστε μόνο στην προφανή αύξηση των επιτοκίων (σ.σ: σχετικά με τα εργαλεία που υπάρχουν μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Μέχρι λοιπόν να διαμορφωθεί η όλη εικόνα και να αναλάβουν δράση οι Κεντρικές Τράπεζες,  η αγορά των ομολόγων θα είναι μεν υπό το καθεστώς ομηρίας, αλλά χωρίς δραματικά  ξεσπάσματα στρες.

Για την ακρίβεια, τα ομόλογα είναι σε ομηρία ήδη έξι μήνες, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού θεωρείται αναπόφευκτη με το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας και έτσι  η αγορά έχει ξεκινήσει να τον τιμολογεί. Αυτό θα είναι πιθανότατα και το μοτίβο για το υπόλοιπο 2021, με τον συναγερμό να αρχίζει να αναβοσβήνει στην περίπτωση που το αμερικανικό δεκαετές αρχίζει να απομακρύνεται δραματικά από την απόδοση του 2%.

Τον συναγερμό αυτό, οι επενδυτές που αγαπούν τις υπεραξίες και έχουν το στομάχι να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές και να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης της κίνησης, θα έχουν ενδεχομένως την ευκαιρία να  τον εκμεταλλευτούν.

Οι πιο συντηρητικοί όμως, σε αυτό το περιβάλλον θα αισθάνονται πιο άνετα επιλέγοντας τη βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμων ομολόγων, ως προστασία σε περίπτωση πτωτικών διακυμάνσεων στις τιμές των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων λόγω πληθωρισμού. Επιπλέον, άλλη μια επιλογή είναι τα ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού, η τιμή των οποίων ανεβαίνει σε περιόδους όπου ο ονομαστικός δείκτης πληθωρισμού αυξάνεται, άρα και το κουπόνι που καταβάλλουν.

Τέλος οι λάτρεις του κινδύνου θα βρουν στην όλη συγκυρία ενδιαφέρον στα High Yield ομόλογα, καθώς επηρεάζονται περισσότερο από τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και λιγότερο από τις βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, μιας και τα υψηλότερα κουπόνια καλύπτουν σε κάποιο βαθμό τις απώλειες λόγω πληθωρισμού. Θα πρέπει όμως να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή εκδότη και έκδοσης.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.