Το καλό και το κακό σενάριο για τη σεισμική ακολουθία στην Ελασσόνα
Ευθ. Λέκκας (ΟΑΣΠ)

Το καλό και το κακό σενάριο για τη σεισμική ακολουθία στην Ελασσόνα

Δύο είναι τα σενάρια για την από εδώ και πέρα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ελασσόνας, το δυσμενές να κινηθεί το ρήγμα δυτικά προς κατοικημένη περιοχή και το ευνοϊκότερο να πάρει αυτό βόρεια κατεύθυνση προς τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, εξερχόμενος από σύσκεψη σεισμολόγων στο Δαμάσι, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο. 

Στο μεταξύ, στους 250 ανέρχονται -μέχρι στιγμής- οι μετασεισμοί που ακολούθησαν την κύρια δόνηση των 6 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή της Ελασσόνας, με το φαινόμενο να παρακολουθείται συνεχώς από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, περισσότερα από 200 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα, ενώ η μετασεισμική ακολουθία και ιδιαίτερα η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, πολλοί εκ των οποίων διανυκτέρευσαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ στις σκηνές που έχουν στηθεί από την Πολιτική Προσταία και τις Ένοπλης Δυνάμεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η απόφαση πάρθηκε για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου στις παραπάνω περιοχές.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης που έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Ευθ. Λέκκας: Δεν είναι μετασεισμός, αλλά σεισμός από διαφορετικό ρήγμα

Εξερχόμενος από σύσκεψη σεισμολόγων από όλη την Ελλάδα που συναντώνται στο Δαμάσι, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για δύο σενάρια.

Το δυσμενέστερο είναι το ρήγμα να κινηθεί δυτικά προς κατοικημένη περιοχή και το ευνοϊκότερο να πάρει βόρεια κατεύθυνση προς τα ορεινά και αραιοκατοικημένα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επανέλαβε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος σεισμός δεν είχε χαρτογραφηθεί γιατί το ρήγμα είχε καλυφθεί από ποταμό.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.