Το Ισραήλ υπέρ των ΗΠΑ για την επαναφορά των κυρώσεων
Ιράν

Το Ισραήλ υπέρ των ΗΠΑ για την επαναφορά των κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες Πέμπτη με σκοπό να επανεπιβληθούν όλες οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν και προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να ταχθούν στο πλευρό της Ουάσινγκτον.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέδωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειδοποίηση με την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι δεν συμμορφώνεται προς τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), θεωρητικά ξεκινώντας τη διαδικασία 30 ημερών μετά το πέρας της οποίας θα επανέλθουν αυτομάτως σε ισχύ όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ (βάσει της λεγόμενης ρήτρας επανεπιβολής, ή snapback clause).

«Επιδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανεπιβολής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

Ο Νετανιάχου τασσόταν εξαρχής εναντίον του ΚΟΣΔ, το οποίο θεωρούσε πως έχει πολλά προβλήματα. «Οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιδιωχθεί αληθινή λύση, που θα εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», έκρινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018 από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που επέβαλε στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ήταν ανεπαρκείς και επαναφέροντας σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις.