8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Tο Iσραήλ κατασκεύασε τα πρώτα drones με τεχνητή νοημοσύνη

Tο Iσραήλ κατασκεύασε τα πρώτα drones με τεχνητή νοημοσύνη

Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές χωρίς τη συνδρομή του GPS κατασκεύασε η ισραηλινή startup εταιρεία Sightec.

Τα συγκεκριμένα drones βασίζονται στη «δική τους κρίση» και μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, σε αντίθεση με τα drones που χρησιμοποιούνται έως τώρα και τα οποία πλοηγούνται με δύο τρόπους: ή από εξ αποστάσεως χειριστή ή αυτόνομα με GPS και συστήματα αδρανειακής πλοήγησης.

Επιπλέον, τα drones της ισραηλινής εταιρείας έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό που ονομάζεται NaviSight, το οποίο μετατρέπει τις κάμερες, που φέρει στη συσκευή σε αισθητήρες που χρησιμοποιούν σε πραγματικό χρόνο τεχνητή νοημοσύνη για πλοήγηση χωρίς να εξαρτάται από το GPS.

Μια πρόσφατη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο νότιο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ένα drone με την τεχνολογία NaviSight. Tο drone πραγματοποίησε με επιτυχία πέντε διαδρομές. «Μπορούν να πετάξουν μόνο τα και δεν εξαρτώνται από το GPS που είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις ενώ χρησιμοποιούν τρισδιάστατη χαρτογράφηση για να βοηθήσουν το λογισμικό να παρακάμψει τα εμπόδια », αναφέρει η εταιρεία.

Μια ακόμη σημαντική δυνατότητα που έχουν τα συγκεκριμένα drone είναι η ικανότητα των οπλικών συστημάτων να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να προσβάλλουν στόχους αυτόματα. Ήδη σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο βήμα είναι τα drones να πετούν σε σμήνη και να εκτιμούν στόχους με περιορισμένη, ή καθόλου, ανθρώπινη αλληλεπίδραση.