Το Ισλαμικό Κράτος και οι «κοιμώμενοι» πυρήνες του

Το Ισλαμικό Κράτος και οι «κοιμώμενοι» πυρήνες του

Η νέα επίθεση από εξτρεμιστές στο Ισραήλ και η ανάληψη της τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος προκαλεί νέες ανησυχίες διεθνώς. Ειδικά από τη στιγμή, που η τζιχανιστική οργάνωση φαίνεται να αλλάζει τρόπους και μεθόδους δράσης, όπως φαίνεται από την αύξηση της παρουσίας τους στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, τα μέρη που γιγαντώθηκε πριν από λίγα χρόνια.

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 27ης Μαρτίου στο Ισραήλ συνέβη λίγες μέρες μετά από τη σοκαριστική επίθεση στην πόλη της Μπερσεβά, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Αυτή τη φορά συνέπεσε με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν, γεγονός που σίγουρα ώθησε την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους να αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε είναι ένας συνήθης στόχος, ειδικά όταν εμπλέκεται το Ισραήλ, για συμβολικούς σκοπούς.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά κόρον αλλά και οι δυνάμεις των κρατών της περιφέρειας έχουν εξαϋλώσει τα τζιχαντιστικά δίκτυα, σε βαθμό που έχουν δυσκολέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η επίθεση της Τρίτης στο νότιο Ισραήλ ενδεχομένως να πρόκειται για μία επίθεση ενός «μοναχικού λύκου», που είχε βρεθεί στη φυλακή, γιατί διατηρούσε δεσμούς με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ωστόσο, η επιχείρηση της Κυριακής δείχνουν πως ακόμα το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί δυνάμεις και «κοιμώμενους» πυρήνες και στελέχη, που μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με το Ισραήλ και τις ειδικές δυνάμεις που επενέβησαν, δεν ήταν μία απλή επίθεση με αυτόματα όπλα από φανατικούς ισλαμιστές, καθώς οι δύο ένοπλοι έφτασαν στο σημείο με μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η σκλήρυνση των ήδη αυστηρών μέτρων ασφαλείας, που προανήγγειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, καθώς υπάρχει ενδυνάμωση του τζιχαντιστικού κινήματος σε όλη σχεδόν τη Μέση Ανατολή.

Αυτό άλλωστε φαίνεται από την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησαν στελέχη του Ισλαμικού Κράτους σε φυλακή που ελέγχονταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρία, τον προηγούμενο μήνα, προσπαθώντας να απελευθερώσουν έναν μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών. Ακόμα και οι αμερικανικές δυνάμεις φάνηκαν να εκπλήσσονται από την ευθεία επίθεση του ISIS στις φυλακές. Οι ΗΠΑ στράφηκαν εντονότερα απέναντι σε θέσεις των τζιχαντιστών, έπειτα από την επίθεση τους, που ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που συνεχίζουν διαδραματίζουν οι κουρδικές οντότητες στη Συρία, απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος,

Ωστόσο, ακόμα και έπειτα από την εξόντωση του επικεφαλής στη Συρία, από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος εξέλεξε ήδη νέο αρχηγό, ενδεχομένως από το Ιράκ, αν και δεν μπορεί να διασταυρωθεί το όνομα του. Αυτή τη φορά βέβαια η οργάνωση φροντίζει να κρατήσει κρυφή την ταυτότητα του νέου αρχηγού, ώστε να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.