Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει ανάγκη τη μουσική

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει ανάγκη τη μουσική

Η αθόρυβη – και χωρίς κραδασμούς - λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα που είναι αναμφισβήτητο προσόν για τους επιβάτες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αποτελεί ταυτοχρόνως και ένα μεγάλο κίνδυνο. Βλέπετε, η έλλειψη θορύβου τα καθιστά «αόρατα» για τους πεζούς. Ενώ από την άλλη ο οδηγός μπορεί να μην έχει την καλύτερη αίσθηση της ταχύτητας του οχήματος. Η δημιουργία τεχνητών ήχων δίνει τη λύση και η BMW βρίσκει μία ακόμα λύση στα προβλήματα αυτά με τη βοήθεια ενός γνωστού συνθέτη.

Οι ήχοι που καθιστούν αντιληπτά τα ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο βρίσκονταν ανέκαθεν στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων της BMW. Οι μηχανικοί ακουστικής της εταιρείας εργάζονται πάνω στην παραγωγή τεχνητών ήχων για ηλεκτρικά μοντέλα από το 2009 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πεζοί και δικυκλιστές ειδοποιούνται όταν πλησιάζουν ηλεκτρικά οχήματα.

Στην BMW i8 που λανσαρίστηκε το 2014, στην ηχητική προειδοποίηση για την προστασία των πεζών προστέθηκε ένας τεχνητός ήχος μέσα στην καμπίνα. Στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας του αυτοκινήτου, αυτός δημιουργούσε μία ακουστική σύνδεση μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού, ο οποίος ήταν περισσότερο εξοικειωμένος με τον ήχο που παράγουν τα συμβατικά συστήματα κίνησης.

Ο ήχος της ηλεκτροκίνησης της BMW i8 ήταν εμπνευσμένος πρωτίστως από τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα της. Έκτοτε, το ταξίδι αναζήτησης εντελώς ηχητικών τόνων έχει προχωρήσει μέσω του συστήματος ακουστικής προειδοποίησης πεζών που λανσαρίστηκε το 2019 για τις plug-in υβριδικές εκδόσεις της πολυτελούς BMW Σειράς 7 και το BMW IconicSounds Electric.

Το project BMW IconicSounds Electric ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας του BMW Group με τον βραβευμένο με Grammy και Όσκαρ συνθέτη, Hans Zimmer, με στόχο τον σχεδιασμό επαναστατικών φιλοσοφιών ήχου για το στόλο ηλεκτρικών οχημάτων BMW και ουσιαστικά τη δημιουργία των ήχων του μέλλοντος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτει η πρακτική και καινοτόμα χρήση ήχου σε μελλοντικά οχήματα παραγωγής, που δημιουργεί μία συναισθηματική σύνδεση μεταξύ οδηγού και οχήματος.

Η συνεργασία με τον Hans Zimmer 

Στο πρόσωπο του Hans Zimmer, το BMW Group έχει αποκτήσει έναν έμπειρο και πολυβραβευμένο συνεργάτη ο οποίος έχει γράψει ιστορία τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Ο Hans Zimmer έχει συνεισφέρει με την εμπειρία του στον σχεδιασμό του ήχου των ηλεκτροκίνητων BMW, τόσο ως συνθέτης όσο και ως επιμελητής του BMW IconicSounds Electric και μέσα από το έργο του σε διάφορα σχετικά projects. Το Νοέμβριο του 2019, ο Zimmer και ο Vitale παρουσίασαν το νέο ήχο του start/stop για αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα BMW.

Το project BMW IconicSounds Electric βασίζεται σε μία ευρέως φάσματος διεθνή συνεργασία με ηχογραφήσεις στα στούντιο του Zimmer σε Λος Άντζελες και Λονδίνο, στο στούντιο ήχου της BMW στο Μόναχο αλλά και σε μία σειρά από εικονικές συνεδρίες που οργανώθηκαν.

«Μου προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία όχι απλά να βοηθήσω στο σχεδιασμό του ήχου των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και να επηρεάσω το ηχοτοπίο των πόλεων του αύριο», σχολιάζει ο Hans Zimmer και προσθέτει ότι: «Για πρώτη φορά από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μας δίδεται μία μοναδική ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τους ήχους των πόλεών μας. Και τίποτα δε μας περιορίζει από μηχανικής πλευράς».

Αναθεώρηση ηχοτοπίου για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η πρόοδος στην ηλεκτρική κινητικότητα προαναγγέλλει επίσης μία μεταστροφή σε ό,τι αφορά τον ήχο του συστήματος κίνησης. Αντίθετα με τα οχήματα που φέρουν συμβατικά συστήματα κίνησης, στα οποία η διαδικασία καύσης του κινητήρα συνοδεύεται από έναν ήχο, τα συστήματα κίνησης των ηλεκτρικών οχημάτων λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα. Ο διακριτικός ήχος που παράγουν ελάχιστα διαφέρει από μοτέρ σε μοτέρ.

Κατά συνέπεια, η μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτρική κινητικότητα προσφέρει στους σχεδιαστές ήχου την τέλεια ευκαιρία να αναθεωρήσουν πλήρως τον ήχο που καθιστά αντιληπτό ένα όχημα. Αυτοί δημιουργούν ηχοτοπία που καθιστούν την εμπειρία κινητικότητας ακόμα πιο έντονη, άμεση και χαρακτηριστική. Το BMW IconicSounds Electric και η συνεργασία με τον Hans Zimmer αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα με μοναδικό τρόπο.

Στην ουσία, η αθόρυβη οδήγηση δημιουργεί ένα εντελώς νέο επίπεδο άνεσης. Ωστόσο, η απουσία ήχου στερεί κάτι από την οδηγική εμπειρία. Το ηχητικό feedback από τις κινήσεις του γκαζιού είναι θεμελιώδες συστατικό της συναισθηματικής εμπειρίας μέσα σε ένα όχημα.

Επίσης, η ακουστική ενός οχήματος διαδραματίζει το δικό της ρόλο στον τομέα της ασφάλειας. Γι’ αυτό οι κατασκευαστές υποχρεούνται από το νόμο να εξοπλίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα με ένα Σύστημα Ηχητικής Ειδοποίησης (AVAS). Ο ήχος που εκπέμπεται στην περιοχή γύρω από το όχημα είναι σχεδιασμένος για να ειδοποιεί πεζούς και δικυκλιστές ότι πλησιάζει ένα ηλεκτρικό όχημα. Το ακουστικό σύστημα προστασίας πεζών που τοποθετείται σε ηλεκτροκίνητα οχήματα της BMW παράγει έναν ήχο που καθιστά αισθητή την παρουσία τους χωρίς να είναι ενοχλητικός για όσους βρίσκονται στην καμπίνα.

Το πακέτο ήχων BMW IconicSounds Electric αναπτύχθηκε με γνώμονα την αντίδραση του οδηγού σε αυτούς αλλά και με την κατάλληλη ευφυΐα και φινέτσα για να προσφέρει μία αυθεντική και συναρπαστική εμπειρία βασισμένη στη σχέση και την αλληλεπίδρασή του με το όχημά του. Κατά την ανάπτυξη των ήχων που ακούγονται στην καμπίνα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων BMW, στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι ο ήχος λειτουργεί καθοδηγητικά και όχι καταπιεστικά για τον οδηγό.

Εξατομικευμένη ηχητική επένδυση για τις BMW i 4 και BMW iX 

Με το λανσάρισμα του BMW IconicSounds Electric, οι οδηγοί μπορούν, για πρώτη φορά, να απολαύσουν όλο το φάσμα ήχων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Hans Zimmer για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα BMW. Ο ήχος ετοιμότητας για εκκίνηση, που εκδίδεται περίπου δύο δευτερόλεπτα πριν πατηθεί το μπουτόν Start/Stop, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εμπειρίας βιώσιμης κινητικότητας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι εντολές του οδηγού συνοδεύονται από τον ήχο συστήματος κίνησης για το συγκεκριμένο μοντέλο. Αυτό, πέρα από το ηχητικό feedback που ακολουθεί την κάθε κίνηση του γκαζιού, περιλαμβάνει και ένα αυθεντικό ηχητικό υπόβαθρο που υποδηλώνει καθαρά την τρέχουσα λειτουργική κατάσταση του οχήματος.

Ως η νέα τεχνολογική ναυαρχία του BMW Group, η BMW iX συμβολίζει μία άκρως προηγμένη μορφή οδηγικής απόλαυσης με κύρια συστατικά την άνεση και την ευρυχωρία. Από την άλλη, η BMW i4 φέρνει την αμιγή ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας. Η θέση της στην πολυτελή μεσαία κατηγορία σημαίνει ότι είναι στενά συνυφασμένη με την παράδοση BMW. Και στις δύο περιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά των οχημάτων αντανακλώνται στα αντίστοιχα ηχοτοπία τους.