Το HRW ανησυχεί για την τύχη 350 κρατουμένων από τους Κούρδους στο Ιράκ

Το HRW ανησυχεί για την τύχη 350 κρατουμένων από τους Κούρδους στο Ιράκ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) ανησυχεί για την τύχη περισσότερων από 350 ανθρώπων οι οποίοι συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και φέρονται ως «αγνοούμενοι» μετά την ανακατάληψη της πόλης Κιρκούκ τον Οκτώβριο από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά είχαν κυριεύσει από το 2003 εδάφη τα οποία διεκδικεί και η Βαγδάτη.

Τον Ιούνιο του 2014, στο χάος που δημιουργήθηκε από την ταχεία προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK), πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ, στην περιοχή του οποίου κατοικούν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι «συνελήφθησαν από τους Ασαγές, τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, αφότου οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο της πόλης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η μκο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην HRW πως αυτοί οι κρατούμενοι «δεν βρίσκονταν πλέον σε επίσημα ή μη επίσημα κέντρα κράτησης στο Κιρκούκ και στα περίχωρά του όταν οι δυνάμεις της Βαγδάτης κατέλαβαν την πόλη στις 16 Οκτωβρίου».

Οι κρατούμενοι είναι «στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες, εκτοπισμένοι ή κάτοικοι της πόλης, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», σύμφωνα με το HRW.

«Όταν (…) εκατοντάδες άνθρωποι απάγονται χωρίς εξήγηση, είναι αναμενόμενο οι οικογένειες να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους», ανέφερε στην ανακοίνωση η Lama Fakih, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

«Είναι ευθύνη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την τύχη τους» και να σταματήσει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές, προσθέτει.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βαγδάτη είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα έπειτα από διαδηλώσεις και αιτήματα των οικογενειών.

Τα εδάφη που διεκδικούσαν τόσο η Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη ανακαταλήφθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα, έπειτα από την απόρριψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε το Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP