Το giga center που κατασκευάζει η Mytilineos και η ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει κόμβος

Το giga center που κατασκευάζει η Mytilineos και η ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει κόμβος

Ποια είναι η σημασία του νέου data center την κατασκευή του οποίου ανέλαβε η Mytilineos; Tι θα προσφέρει το Αthens-3 και ποιες είναι οι εταιρείες πίσω από αυτό; Γιατί όλοι οι αναλυτές μιλάνε για εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μια αγορά που η Ελλάδα έχει τη δυναμική να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον σαν ψηφιακή πύλη εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Χθες η Mytilineos ανακοίνωσε ότι μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλαμβάνει την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα. 

Το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, θα είναι το νέο, υπερσύγχρονο data center της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί.

Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 & Athens-2, θα μπορεί να τροφοδοτείται κατά 100% με «πράσινη» ενέργεια, και η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 6.8MW IT Power και 20 MVA συνολική ισχύ, με τέσσερις διαθέσιμες αίθουσες δεδομένων, ικανές να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας και περίπου 3.100 τ.μ. συνολικού εξοπλισμένου χώρου, σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600τ.μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η συνεργασία με την Digital Realty, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά των data centers με πάνω από 290 εγκαταστάσεις σε 26 χώρες, αναδεικνύει μια νέα δυναμική και έρχεται να προστεθεί σε ένα συνεχώς αυξανόμενο portfolio έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ας δούμε όμως «τι εννοεί ο ποιητής» μιλώντας για μια «νέα δυναμική» και γιατί έχει τόση σημασία αυτή η ανακοίνωση για την Ελλάδα.

Τι είναι τα data centers

 

Data center είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο υπάρχουν πολλοί servers οι οποίοι συνδέονται μέσω των υποδομών του με μεγάλες ταχύτητες στο internet.

Το κέντρο φροντίζει όλες οι υποδομές να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα, δροσίζει τους χώρους για να μην ζεσταίνονται, αντικαθιστά χαλασμένο hardware τους, αποκαθιστά τη σύνδεση στο δίκτυο αν έχει χαθεί, κ.ο.κ. Εν ολίγοις φροντίζει ώστε οι servers να είναι σε άψογη κατάσταση και να μπορούν να μας εξυπηρετούν.

Όλες οι εταιρείες web hosting είτε έχουν δικούς τους servers μέσα σε ένα data center (τους ανήκουν τα μηχανήματα και απλά τα συνδέουν και νοικιάζουν χώρο), είτε νοικιάζουν απευθείας κάποιους servers που ανήκουν στο data center.

Κατά τη φιλοξενία στο εξωτερικό, οι servers στεγάζονται σε κάποιο data center του εξωτερικού.To αντίστοιχο συμβαίνει και με τη φιλοξενία στην Ελλάδα.

Είναι κατανοητό ότι πρόκειται για έναν κλάδο αιχμής στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, δεδομένου ότι η συνδεσιμότητα είναι το βασικό συστατικό πολλών υπηρεσιών της καθημερινότητάς και η ταχύτατη συνδεσιμότητα αποτελεί ένα από τα κύρια ζητούμενα για πολλές μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις.

Βλέπετε ο κλάδος των Data Centers και οι διάφορες υπηρεσίες cloud προσφέρουν από μια απλή φιλοξενία ενός web site μιας μικρής startup έως μια πολύπλοκη υπηρεσία «Software as a Service» μιας μεγάλης εταιρείας.

Γι’ αυτον ακριβώς τον λόγο οι υπηρεσίες cloud ανήκουν στις λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες, καθώς αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών. Στην ουσία αποτελούν το υπόστρωμα ανάπτυξης για όλες τις επιχειρήσεις.

Μια εξαιρετικά ανερχόμενη αγορά

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του CloudScene6 από 110 χώρες με διαθέσιμες πληροφορίες, τον Ιανουάριο του 2021 υπήρχαν σχεδόν 8.000 κέντρα δεδομένων παγκοσμίως. Η παγκόσμια αγορά των κέντρων δεδομένων αποτιμήθηκε σε 187,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και προβλέπεται να φτάσει τα 517,17 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σημειώνοντας CAGR 10,5% από το 2021 έως το 2030.

Η Amazon, η Microsoft και η Google συλλογικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των μεγαλύτερων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι τρεις εταιρείες συνεχίζουν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για την επέκταση των κέντρων δεδομένων τους προκειμένου να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες cloud.

Παρά την πανδημία της COVID-19, η παγκόσμια αγορά για τα Κέντρα Δεδομένων Διαδικτύου εκτιμάται πέριξ των 59,3 δις δολαρίων για το 2020 και προβλέπεται να φτάσει πάνω από τα 143 δις έως το 2027, σημειώνοντας CAGR 13,4% κατά την περίοδο 2020- 2027.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων γεωγραφικών αγορών για τα data centers είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα φυσικά, με σύνθετους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 17,5% κατά την περίοδο 2020-2027. Ακολουθούν η Ιαπωνία και ο Καναδάς, που προβλέπεται να αναπτυχθούν κατά 9,5% και 11,8% αντίστοιχα κατά την περίοδο 2020-2027. Εντός της Ευρώπης, η Γερμανία προβλέπεται να εμφανίσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 10,6%.

Η Ελλάδα έχει μια εξαιρετική γεωστρατηγική θέση που της δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Ήδη άλλωστε τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη κινητικότητα, με την ιταλική Sparkle να εγκαινιάζει το νέο της Data Center στη Μεταμόρφωση, μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ και τη Microsoft να βάζει την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των περιοχών Cloud.

O χάρτης των περιοχών Cloud της Microsoft περιλαμβάνει 63 περιοχές, με το Microsoft Azure να είναι διαθέσιμο πλέον σε 140 χώρες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα data center της Microsoft στην Ευρώπη -Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία- ενώ είναι υπό κατασκευή άλλα τρία σε Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία. Πλέον στον χάρτη αυτό μπαίνει και η χώρα μας, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός θα υλοποιήσει επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για κόμβο Data Center στην Αττική, με την προστιθέμενη αξία να φθάνει το 1 δις.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση αλλά και μετά από τις επενδύσεις της Amazon και Google που κυοφορούνται, η χώρα μας θα αναβαθμιστεί σε έναν μεγάλο δικτυακό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η εξέλιξη αυτή θα έχει εκθετική επίδραση για την ανάπτυξη της Ελλάδας όχι μόνο γιατί θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αλλά και γιατί θα προσελκύσει επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο οι οποίες στοχεύουν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ποια είναι η Lamda Helix

 

Η Lamda Helix είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών data center στην Ελλάδα και κατάφερε να προσελκύσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες data center στον κόσμο, την Digital Reality.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Lamda Helix η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην εταιρεία να παρέχει στους πελάτες της τεράστιες δυνατότητες επέκτασης και ανάπτυξης σε 6 ηπείρους, 23 χώρες και 48 πόλεις σε όλο τον κόσμο και να συμβάλλει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό και ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το data center Athens 3 θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 50.000 servers και να προσφέρει ταχύτατη συνδεσιμότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και όλα αυτά με «πράσινο» πρόσημο.

Τι προσφέρουν τα Data Centers στις πόλεις που τα φιλοξενούν

 

Καταρχάς τα Data centers όχι μόνο δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά οι θέσεις αυτές είναι θέσεις υψηλής αξίας και ειδίκευσης. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που χάνει τα «ταλέντα» της καθώς αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προκειμένου να «ξεδιπλωθούν» , οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν τα Data centers είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμες.

Τα Data centers δεν θα βοηθήσουν μόνο στο να παραμείνουν τα ταλέντα εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά θα προσελκύσουν και νέες καινοτόμες εταιρείες από όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες θα επενδύσουν σε μεγάλα ψηφιακά κέντρα logistics.

Αυτό δεν θα δώσει ώθηση μόνο στην αγορά εργασίας αλλά και στην αγορά ακινήτων και την οικιστική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας σαν ψηφιακή πύλη εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Φανταστείτε την Αθήνα να εξελίσσεται σε έναν πραγματικό ψηφιακό κόμβο, αλλά ταυτόχρονα και σε μια «Έξυπνη πόλη», με ψηφιακές υποδομές όπως «έξυπνα» δίκτυα, «έξυπνο» έλεγχο φωτισμού, νερού, κυκλοφορίας, δίκτυα Internet of Things, κλπ. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα πίσω από τις επενδύσεις στα Data centers.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.