Το ΓΕΕΘΑ αναστέλλει ορισμένα από τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Το ΓΕΕΘΑ αναστέλλει ορισμένα από τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Στην αναστολή ορισμένων εκ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία για το 2018, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ. Αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η απόφαση του ΓΕΕΘΑ συνδέεται με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, προκύπτουν ωστόσο εύλογα ερωτηματικά γιατί κάτι τέτοιο αποφασίστηκε τώρα - πεντέμισι μήνες μετά τη σύλληψη τους - και όχι στα τέλη Μαρτίου όταν απορρίφθηκε η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που διανεμήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα Γενικά Επιτελεία, δόθηκε η εντολή για διακοπή της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναστολή δεν αφορά στο σύνολο των ΜΟΕ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν την μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κατά την διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, αλλά και την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό συμμαχική διοίκηση.