Το φάντασμα του λαϊκισμού, η ακρίβεια και τι φοβάται η κυβέρνηση

Το φάντασμα του λαϊκισμού, η ακρίβεια και τι φοβάται η κυβέρνηση

Το φάντασμα του λαϊκισμού αρχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Ένα φάντασμα που πηγάζει από την εκρηκτική άνοδο των τιμών της ενέργειας και μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα εξάπλωσης εκ νέου του λαϊκισμού σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα σε αυτές φυσικά και στην  Ελλάδα. 

Είναι προφανές, όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή, ότι τα φαινόμενα των φουσκωμένων λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο απασχολούν το πρωθυπουργικό γραφείο καθώς δεν αποκλείεται, εκτός όλων των άλλων, να προκαλέσουν την άνοδο λαϊκίστικων ρευμάτων ή πολιτικών προσώπων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών «πουλώντας» ψεύτικες ελπίδες.

Με άλλα λόγια πρόκειται για ζήτημα που αν δεν προσεχθεί στην αρχή του, ενδεχομένως να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη χώρα, βάζοντας φρένο στην προσπάθεια αλλαγής σελίδας που επιχειρείται από την κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη τις προηγούμενες μέρες περί αναγκαιότητας μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης στο θέμα της ακρίβειας προκειμένου να τιθασευτούν οι τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται το προσεχές διάστημα να θέσει με έντονο τρόπο τη χρησιμότητα της ευρωπαϊκής λύσης, ως απάντηση και σε τυχόν λαϊκίστικες συμπεριφορές.

Κατά ανάλογο δηλαδή με το πρόσφατο παρελθόν όταν τα μνημόνια έδωσαν χώρο και «ανάσα» σε τέτοιου είδους φαινόμενα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γιαυτό το λόγο ο κ.Μητσοτάκης, όπως σημειώνει συνομιλητής του, θα επιμείνει πολύ τόσο προς την ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και προς τους ευρωπαίους ομολόγους του για τη λήψη σημαντικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών.

Για το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε η στήριξη του κοινωνικού συνόλου που πλήττεται από την ακρίβεια αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο των επομένων μηνών. Αυτό το μήνυμα θα επιχειρήσει να αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης με τις εμφανίσεις του τα επόμενα 24ωρα, με όχημα την προσυνεδριακή διαδικασία της ΝΔ.

Η αρχή έγινε από το Χαλάνδρι και η συνέχεια θα δοθεί το Σάββατο στην Κρήτη. Κοινός τόπος των παρεμβάσεων του θα είναι το μήνυμα προς την κοινωνία ότι η στήριξη θα είναι διαρκής και σε βάθος, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού.