Το φάντασμα της ιταλικής κρίσης πάνω από την Ευρώπη

Το φάντασμα της ιταλικής κρίσης πάνω από την Ευρώπη

Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι αφορά κάτι πολύ παραπάνω από την πολιτική ζωή στη γειτονική μας χώρα. Στην γηραιά ήπειρο άλλωστε κοιτούν με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την ώρα που ο Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για ένα δύσκολο και σκληρό φθινόπωρο, εφόσον η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το μποϊκοτάζ του κυβερνητικού εταίρου του Ντράγκι, κόμματος των Πέντε Αστέρων, θέτει ουσιαστικά σε ομηρία τον Ιταλό τραπεζίτη. Ο βετεράνος πολιτικός Τζουζέπε Κόντε, χρησιμοποίησε την ψηφοφορία για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 23 δις ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αποστασιοποιηθεί από τα μέτρα Ντράγκι και να δείξει τη δυσαρέσκεια του για την ελλιπή αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής από την κυβέρνηση.

Μπορεί ο Ντράγκι να είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει και χωρίς το λαϊκίστικό κόμμα του Κόντε, αλλά η πραγματικότητα είναι πως δύσκολα θα μπορεί να συνεχίσει ο ίδιος στην πρωθυπουργία, δίχως μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην οποία θα είναι σε θέση να στηριχθεί το επόμενο διάστημα.

Η παραίτησή που υπέβαλλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αν και μόλις είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία, είναι ενδεικτική αυτής της αδυναμίας του Ντράγκι να πορευτεί με μία περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το μέλλον προοιωνίζεται ανησυχητικό, ακόμα και αν ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του, εξασφαλίζοντας μία τελευταία προσπάθεια από τον Ντράγκι να πείσει πως θα έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου το επόμενο διάστημα.

Η προσφυγή των Ιταλών στις κάλπες το φθινόπωρο θα αυξήσει την επικινδυνότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας πλέον απρόβλεπτες τις εξελίξεις για όλους.